Вторник, 17 Авг 2021
            
Велико Търново Други

Велина от ОУ „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново е единствената седмокласничка в страната, явила се на всички олимпиади на МОН

  18.05.2021 11:24
Велина от ОУ „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново е единствената седмокласничка в страната, явила се на всички олимпиади на МОН

Седмокласничката Велина Николаева Костадинова от ОУ „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново е носител на над 40 медала и повече от 100 грамоти от престижни национални и международни конкурси, състезания и олимпиади. Отличията са завоювани през последните седем години, през които тя се обучава в училището.

През учебната 2020/2021 година Велина Костадинова се яви на всички олимпиади, които ежегодно се организират от Министерството на образованието и науката. Тя е единствената седмокласничка в България, която взе участие на олимпиадите по всички осем учебни предмети в седми клас и се представи отлично. След обявяване на резултатите от олимпиадите ние, учителите от ОУ „П. Р. Славейков“, сме горди с резултатите, постигнати от нашата възпитаничка, казват от училището.

Велина Костадинова е с първи резултат в област Велико Търново по астрономия, химия, география, математика и български език и литература. Тя е на второ място в областта по биология и на трето по физика. По история и цивилизация е първа в гр. Велико Търново и четвърта в областта. Велина Костадинова е класирана за Националните олимпиади по астрономия, химия, география и единствена от област В. Търново е предложена за националната олимпиада по математика. Националната олимпиада по химия се проведе на 20 март, а Велина се класира сред десетте най-добри химици в България със седми резултат. Заради пандемията от Ковид-19 националните олимпиади по останалите учебни предмети предстоят.

Учебен предмет

Място на областен кръг

VII клас

Класиране за национален кръг

VII клас

Астрономия

(VII – VIII клас)

I място

класира се

Химия и опазване на околната среда

I място

класира се

(единствена от областта)

География и икономика

I място

класира се

(единствена от областта)

Математика

I място

единствена предложена от всички класове от област Велико Търново

Български език и литература

I място

няма класирани от областта

История и цивилизация

I място в гр. В. Търново

IV място в областта

няма класирани от областта

Биология и здравно образование

II място

-

Физика

III място

няма класирани от областта

 

През учебната 2020⁄2021 година Велина Николаева Костадинова е ученичка в 7 „а“ клас на ОУ „П. Р. Славейков“ - гр. Велико Търново.  Тя е възпитаник на училището от първи клас и през годините постига забележителни резултати в различни сфери на науката.

През годините Велина Костадинова взе активно участие във всички международни и национални състезания по математика: МС „Математика без граници“  - състезават се ученици от 19 държави; МС „Австралийско кенгуру“, където задачите са на английски език и състезателите са извън пределите на Европа; МС „Европейско кенгуру“ – това математическо състезание изисква  логика и усет при решаването на задачите; МТ „Акад. Кирил Попов“ в гр. Шумен – престижно математическо състезание за ученици от цялата страна, които имат изявен интерес към математиката; Азиатски състезания; Московска олимпиада – международно математическо състезание, при което крайното класиране и оценяване се прави в гр. Москва от сдружението на руските преподаватели, заинтересовани от обучението по математика в Русия; МС „Хитър Петър“ – гр. Габрово; МТ „Черноризец Храбър“; НМТ „Иван Салабашев“; Коледно математическо състезание;  Великденско математическо състезание; Математическо състезание „Питагор“ – състезанието се организира от МОН само за четвърти клас и е балообразуващо за прием в математическите гимназии след четвърти клас. Състезанието е с висока трудност и Велина е с първи резултат в областта в четвърти клас; Национална олимпиада „Знам и мога“ за четвърти клас.

Велина е с призови места (от първо до трето) през годините на тези състезания. Тя е лауреат на финални състезания на клуб „Математически таланти“ на педагогическата асоциация „Образование без граници“ с председатели проф. Веселин Видев и доц. Любомир Любенов.

Всяка година на база постигнатите резултати от математическите състезания, Велина Костадинова получава покана за участие в математическите школи на Българска академия на науките в София и „Академия 21 век“ в Пловдив. В тези школи Велина Костадинова е имала възможност да решава задачи с доц. Кортезов (ръководител на националния отбор по математика) и да се състезава с първите двадесет най-добри ученици по математика на национално ниво.

Велина има призово място от фондация „Еврика“ за участие в национален конкурс „Космосът – настояще и бъдеще“, както и завоювани медали от състезания по шах.

Нашата седмокласничка има интереси и в изкуството, като се изявява в областта на изобразителното изкуство, балета, народните танци. Плете и брюкселска дантела. Нейни рисунки са участвали в изложби, има награда от балетен конкурс, с ДЮФА ,,Българче“ е участвала в международен фестивал в гр. Чанакале, Турция. Велина подреди самостоятелна изложба със свои произведения от бродерия и брюкселска дантела в училището.

Със своите успехи на различни национални и международни форуми тя издига престижа не само на училището, но и на община Велико Търново, още веднъж споделят гордостта си от ОУ „Петко Р. Славейков“ във Велико Търново. 


Ключови думи
Велина Костадинова ОУ "Петко Р. Славейков" Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати