Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

На прага на своята 96-та годишнина доброволката Недялка Костова ни връща в годините на войната с нова книга

  17.05.2021 16:34
На прага на своята 96-та годишнина доброволката Недялка Костова ни връща в годините на войната с нова книга

На прага на своята достолепна 96-та годишнина доброволката и ветеран от Втората световна война Недялка Костова издаде новата си творба със спомени за преживяното в жестоките дни от войната. Това е нейната осма книга. От 2001 г. тя е автор на 3 стихосбирки и 5 издания в проза.

Настоящата книга „Мама или Родината (Моят грях)” ветеранката посвещава  на 76-та годишнина от деня на Победата - 9 май 1945 г., на светлия празник 24 май, а събитието е и в навечерието на нейната рождена дата.

През годините имах възможността да прочета всичко сътворено от Недялка Костова. Чета  и препрочитам произведенията й на един дъх. Защо? Защото те са грабващи душат. Искрени, неподправени, докосващи читателя с топлина, човечност, обич, справедливост и нежност. Недялка Костова е творец с богата палитра от изразни средства и красив български език, който носи изящност и чувство за реалистичност  в нейните  стихове и проза. Трогателно, възхитително и похвално е, че въпреки достолепната си възраст, тя продължава да твори.

„МАМА ИЛИ РОДИНАТА?“ (МОЯТ ГРЯХ) е документална истина за времето, в което Недялка Костова е била доброволка на фронта в страшните дни на войната. Едва на 17 години… Каква жертвоготовност и отговорност в името на Родината?! Дълго тя не се реши да пише за това, но важното е, че го направи! Една от причините  е огорчението, което ветеранката изпитва, че в последно време се неглижира 9 май, като ден на Победата, въпреки че е утвърден за Ден на Европа. Спорът  по въпроса е излишен. Без Победата на 9 май, без милионите дадени жертви, страдания и опустошения, днес нямаше да  имаме Обединена  Европа. Помнете! Никога война! Това е мъдрият  завет на Недялка Костова.

Тази жена никога не се възгордя. Тя никога не шуми с личността си. Винаги отклонява похвали за себе си, както като автор, така и като доброволка от фронта. Скромна, отговорна дисциплинирана, изящно - женствена, въпреки възрастта си и обществено активна, тя е секретар на СВВБ (Съюз на ветераните от войните на България) в Г. Оряховица. Стриктно изпълнява ангажиментите си и е пример за гражданска позиция  и отговорност. На всеки празник тя, заедно със малкото останали живи ветерани, са винаги с цветя, с поклон и като на страж пред паметника на загиналите в града ни. Възхита за дейността й!

Успех на документалната творба „МАМА ИЛИ РОДИНАТА?“ (МОЯТ ГРЯХ)  на ветерана – доброволец  Недялка Костова. Нека дните й са изпълнени със здраве, уважение, обществена активност и  нови осъществени творчески идеи! На многая лета!

Инж. Павлинка Николова


Ключови думи
Недялка Костова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати