Вторник, 17 Авг 2021
            
Култура Свищов

Историческият музей в Свищов откри изложба „95 г. къща музей „Алеко Константинов”

  17.05.2021 11:21
Историческият музей в Свищов откри изложба „95 г. къща музей „Алеко Константинов”

На 15 май 2021 година се навършиха 95 години от откриването на къща музей „Алеко Константинов”. По този повод Исторически музей Свищов подреди изложба, в която са включени материали от основния и спомагателен фонд „Алеко Константинов“ като снимки на Алеко и семейството му, оригинални документи на комитета по превръщане родната му къща в музей,  снимки и планове на музея през различни години на XX в., орден  „Кирил и Методий“ I степен, с който е награден музеят по повод неговата 40-та годишнина, както и рекламни материали, издавани през годините.

На събитието присъстваха директорът на Историческия музей Ивелина Иванова,    директорът на дирекция „Култура и културно наследство“ Росен Маринов, представители на различни институции и граждани. Те изслушаха с внимание увлекателното слово на Анатолия Тодорова, която като уредник в музея разказа историята на Алековата къща и как тя е станала къща музей.

От встъпителните думи, с които бе открита изложбата, стана ясно, че първите държавни къщи музеи са открити едва в началото на 20-те години и са свързани с живота и творчеството на видните наши писатели Алеко Константинов и Иван Вазов. Още приживе Алеко Константинов пише до свой приятел, че желае родният му дом в Свищов да остане “за обществено ползване”. Идеята за музей на Алеко Константинов в Свищов е подета още през 1911 год. от свищовското класно учителско дружество и е прекъсната поради войните през 1912-1918 год., и е продължила отново през 1919 год. За тази цел е избран комитет, който изработва устав, утвърден от министерството на народното просвещение със заповед № 1788 от 2 юни 1920 год.      

През 1922 год. до Министерството на народното просвещение е изпратен и рапорт за състоянието на къщата на Алеко от Директора на народния музея, в който се казва: ”… Самата къща е една масивна тухлена двуетажна постройка, широка 20,47 м., дълга 12,60 м. и висока 10 м. И в своята външност и в своята вътрешност тя е представителна, особено с стълбището си от централния коридор на долния към горния етаж…”

Самото откриване на къщата музей става на 15 май 1926 год. от министъра на Народното просвещение Никола Найденов, в присъствието на председателя на Народното събрание Александър Цанков, народни представители, председателя на комитета проф. Георги Данаилов, кмета Капитанов и много граждани.  Още от самото основаване в музея са застъпени точно тези три отдела - „Алеко Константинов”, археологически и етнографски. Израсъл върху старите традиции и принципите на Емануил Васкидович, Димитър Начович, Георги Владикин, музеят не се развива едностранчиво, а започва действително да съхранява всякакви „стародревни останки” под вещото ръководство на учителя Стефан Стефанов и натрупва в своите фондове многоброен и ценен материал и наред с тези в София, Пловдив и Варна, е един от малкото държавни музеи в страната.

„Нашата цел е да съхраним и пренесем във времето наследството, богатството и културата на предните общества преди нас. Съвременният и работещ музей е не този, който се стреми преди всичко към натрупване и обогатяване на колекциите, а този, който чрез подходяща визия ги включва да работят за бъдещето, да участват в изграждането на бъдещата култура. Всички граждани и гости на община Свищов са добре дошли в къща-музей „Алеко Константинов”!“, споделят от Исторически музей Свищов.


Ключови думи
Къща музей "Алеко Константинов" Свищов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати