Сряда, 29 Дек 2021
            
Горна Оряховица Спорт

Хандбалният „Локомотив” постигна най-големия успех в историята си, ще играе в Евротурнирите

  16.05.2021 08:17
Хандбалният „Локомотив” постигна най-големия успех в историята си, ще играе в Евротурнирите

Хандбалът в Горна Оряховица постигна най-големия си успех малко след като отпразнува своята 50-та годишнина. Мъжкият отбор, воден от Йордан Димитров, направи бронзов дубъл в сезон 2020/2021 г., печелейки третото място в първенството и в турнира за Купа „България”. Това дава право на „железничарите” да представят България в „Чалъндж къп” – третият по сила Европейски хандбален турнир.

Най-големият ни успех всъщност е, че възродихме Школата и в отбора, който ще мери сили с най-силните в Европа, са предимно местни момчета. Малка, но спортна Горна Оряховица доказа, че има сили да бъде национален лидер в един спорт и това се случва в годината, в която сме Европейски град на спорта. Няма как да не благодаря на всички, които имат заслуга – децата, родителите, училищата и учителите по физическо възпитание, Общината и лично кмета инж. Добромир Добрев, многото фирми, които застанаха зад нас. Този успех е само началото, очаквайте още от нас, заяви след края на първенството президентът и старши треньор на „Локомотив” Йордан Димитров.

„Локо” завърши с победа сезона, налагайки се над „Спартак” (Варна) на домашен терен. Много преди това горнооряховчани си бяха осигурили постигането на целта – максимум, с която тръгнаха този сезон – четвърто място в „А” група и възможност за европейски срещи. За да получат и бронзовите медали трябваше да изчакат още малко, тъй като кръг преди края три отбора имаха равен актив в челото на таблицата. Вече осигурилият си шампионската титла отбор на „Шумен” помогна на горнооряховчани за бронза, побеждавайки „Пирин” (Гоце Делчев).

В крайна сметка „локомотивци” вдигнаха бронзовата купа. 90% от отбора са момчета, израснали в школата на „Локомотив”. Със средна възраст от 22 години това е най-младият тим в „А” група. Ядрото на отбора е заедно от детска възраст, а от 2016 г. тези момчета правят всяка година дубъл от титли – досега при младежите, но вече и при мъжете.

В дебюта си в мъжката „А” група отборът бе подсилен и от двама опитни играчи на бившия шампион „Локомотив” (Вн) – Станислав Добрев и Михаил Пенев. Добрев пое лидерската роля в отбора и поведе младите си съотборници. Роден е през 1989 г. и на практика беше единственият варненец, израснал в школата на бившите шампиони. Станислав е преминал през всички национални гарнитури от юношите до мъжете. Участвал е на Европейско и Световно първенство за младежи, където са били съотборници със сегашния президент на „Локомотив” Йордан Димитров.

Можехме и повече. Направихме два слаби мача и то срещу прекия ни конкурент „Осъм” (Ловеч). Ако не бяхме загубили домакинството си срещу тях, сега ние щяхме да сме на второто място. Но като цяло няма как да не съм доволен от този сезон. Постигнахме дори повече от това, което си бяхме поставили като цел. И пак казвам, най-важното е, че Школата ни е в подем, защото успехите на батковците заразяват и малките, коментира Йордан Димитров.

В момента над 120 момчета и момичета тренират в различните възрастови групи на „Локомотив”. Като се започне от 6-годишни до мъжете в „А” и „Б” група. Покрити са всички видове първенства. При мъжете нещата вече са ясни. „А” отборът е трети и в първенството и за Купата. „Б” отборът е шампион на Зона „Мизия”. Останалите формации тепърва влизат във финалните сблъсъци, като всички ще се борят за призови места. Първи бяха девойките до 14 години, които станаха втори в Зоната след „Бъки” (Габрово).

Предстои финалът за младежи до 19 години във Варна. В тази възраст „Локомотив” е печелил и Купата, и първенството няколко пъти подред с отбора, който вече е при мъжете. Наследниците му обаче вървят по същия път и тази година вече взеха Купата. Сега ще се борят и за медали от първенството.

Между 21 и 23 май Горна Оряховица ще е домакин на финала за момчета до 11 години. След това през юни отново в спортна зала „Никола Петров” ще се съберат най-малките хандбалисти от цялата страна за Национален фестивал по минихандбал.

В края на май са финалите за юноши и девойки старша възраст, след тях са младшата и 12-годишните. Всяка една гарнитура се бори за медал, така че краят на сезона е изключително натоварен за треньорския екип. Който също се разширява и разчита на местни кадри.

В момента са трима основни треньори. Илияна Якова е поела дамското направление в клуба. Радослав Георгиев работи с подрастващите 10-12 години. Йордан Димитров работи с всички формации, а Любослав Димитров помага на всички. Тази година първи треньорски опити прави и една от звездите на отбора Владислав Йоргов, който иска да се развива и на това поприще. Първите си стъпки прави с подготвителна група и се справя много добре. Формулата на успеха включва и това да създаваме не само състезатели, но и треньори. Иначе няма откъде да дойдат, а така си гарантираме приемственост, коментира Йордан Димитров.

Когато аз започвах да се състезавам, Горнооряховската школа изграждаше гръбнака на българския хандбал в младежките възрасти. На практика шампионският тим на „Локомотив” (Варна), който беше хегемон в продължение на много години, беше изграден от състезатели на горнооряховското „Локо”. Така че традицията я има и за нас беше по-лесно да я възродим. Целта ми е да създадем такава система, че клубът да не зависи от някоя личност, а да е устойчив в бъдещето и да произвежда непрекъснато нови кадри, казва Димитров.

Успехите ни се дължат на идеалната сплав между треньори, състезатели, Община, спонсори, родители, директори и учители. Да, казвам ги накрая, но дължим много на колегите в училищата, с които работим прекрасно – с всички училища в Горна Оряховица. Зад този успех стоят много хора, а в центъра на всичко е идеята за силна Школа, допълва старши треньорът на „Локо”.

Йордан Димитров заедно с трима от състезателите на „Локо”, които са още в юношеска възраст – Михаел Иванов, Георги Кръстев и Николай Генов, ще участват през август в Европейското първенство за юноши до 18 години, домакин на което ще е Варна.

Трима „локомотивци” са в националния по плажен хандбал. Европейското за мъже, жени, юноши и девойки тази година ще бъде в България и това вероятно ще е най-големият спортен форум в страната за годината. В българския национален състав са Михаел Иванов, Владислав Йоргов и Стефан Димитров от „Локомотив” (ГО). Тримата са и в разширения национален състав при мъжете, който ще играе квалификации за Европейското първенство в зала през юни.

Само ден-два след края на сезона вече се правят планове за новото първенство. Целите на „Локомотив” стават все по-високи. Този път отборът ще се опита да стигне до двубоя за Суперкупата, което ще рече първо-второ място в първенството. Основно отново ще се разчита на местните момчета. Клубът ще се опита да привлече и двама-трима опитни хандбалисти.

Но първото предстоящо изпитание ще е дебютът в Европейските турнири. Трупането на международен опит в националните отбори ще е полезно за „локомотивци”, които наесен ще трябва да влязат и в клубните европейски битки. До края на юли се подават заявки за участие в евротурнирите, през август е жребият, а в края на октомври е първият предварителен кръг. Кои са евентуалните съперници на „Локо” ще се разбере след около месец, когато приключат националните първенства.

В следващите два месеца клубът ще има нелеката задача да осигури и финансиране за европейската си кампания. Имаме подкрепата на Общината и на много фирми от региона. Надявам се, че те ще останат с нас, а и че ще успеем да разширим тази подкрепа. Мисля, че инвестицията си заслужава – децата на Горна Оряховица ще представят България в Европа, оптимист е Йордан Димитров.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ХК "Локомотив" Йордан Димитров
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати