Вторник, 27 Сеп 2022
            
Общество Павликени

В Мусина честваха 145 г. от Априлското въстание

  12.05.2021 13:41
В Мусина честваха 145 г. от Априлското въстание

В село Мусина, от което излиза четата на поп Хартон и Бачо Киро и тръгва към своята епопея в Дряновския манастир, отбеляза тържествено 145 г. от Априлското въстание. Събитието беше организирано от кметството.

Празникът започна с поднасяне на венци и цветя  пред паметника на поп Харитон в центъра на селото, продължи с факелно шествие до Паметника на загиналите във войните, където клубовете „Традиция“ от Трявна и Бяла черква показаха възстановка на събирането на четата. Протойерей Димитър отслужи заупокойна панихида за всички загинали.

Тържествено слово поднесе председателят на Общински съвет Павликени Христо Кавалски. „Дни като днешния са повод да почетем паметта на всички герои, но и да се запитаме за уроците, които историята ни дава. Да потърсим поводи да обичаме родината си и да правим добрини за нея“, каза той и се обърна към организаторите на честването с благодарност за работата им. „Продължавайте да пазите жив спомена за своите предци. Нека всеки, който минава през село Мусина, да вижда, да научава и да запомни какви славни хора има това село; как то е допринесло за историята и откъде тръгва пътя на четата на поп Харитон и Бачо Киро“, каза Кавалски.

Събитието уважиха още секретарят на Община Павликени Румянка Гавраилова и кметовете на селата Вишовград Иван Маринов и Дичин – Николай Теодосиев.

Празникът се е превърнал още от Освобождението в традиция за селото, тъй като почти всяка къща е дала жертви в борбата. По главните улици в селото на всяка къща, дала четници, могат да се видят паметни плочи, които на всеки празник са закичени с цветя от признателните потомци.


Ключови думи
Мусина поп Харитон Априлско въстание
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати