Вторник, 28 Дек 2021
            
Велико Търново Общество

Откриха монумент в памет на Уста Колю Фичето до гроба му във Велико Търново

  11.05.2021 16:36
Откриха монумент в памет на Уста Колю Фичето до гроба му във Велико Търново

Монумент, наподобяващ параклис с чешма в центъра, увековечава паметта на Уста Колю Фичето и всички стари майстори. Паметникът се намира до гроба на най-известния български строител в парк „Дружба” във Велико Търново и беше открит днес в присъствието не само на официалните лица и организаторите, но и на много дарители и радетели за опазване на историческото наследство и българската памет.

Монументът е по проект на арх. Драгомир Йосифов. Направен е от гранит и мрамор от  скулптора Денислав Сираков. Цялостното облагородяване на мястото е на фирмата на инж. Любомир Шербетов.

Извървяхме 8-годишен път, докато стигнем до днешния тържествен ден, напомни Красимир Георгиев - председател на Сдружение „За старите зидари”, което осъществи идеята за паметника. Над 170 дарители от цялата страна са дали своя принос. QR код на самия монумент отваря списъка с всички тях. Церемонията по откриването започна с връчване на свидетелства за дарение на хората, подкрепили идеята. Като първи получи своето признание вдъхновителят, човекът, от когото е започнало всичко – писателят и журналист Румен Василев.

Специална част от церемонията беше награждаването на петима от най-успешните ученици на Професионалната гимназия по архитектура и строителство в старата столица. Александър Ангелов, Стефка Ангелова, Росица Петрова, Йоана Петрова и Кристина Статева получават не само признание, но и финансов стимул за успехите си в овладяване на науките и професията на строителя.

В церемонията по прерязване  на лентата участваха кметът Даниел Панов, Великият майстор на Обединената велика ложа на България Николай Божилов, тъй като българските масони най-силно подкрепиха начинанието, инж. Любомир Шербетов, който е председател на Камарата на строителите във Велико Търново.

Предаваме този паметник на Общината с поръчението да се грижи за него и да го пази от вандали, каза инж. Шербетов в края на своето приветствие. А вандализмът вече е в действие - часове преди церемонията е трябвало да се подменят част от елементите по оградата на самия гроб на Колю Фичето.

Празникът завърши с поклонение пред гроба на Майстора и полагане на венци и цветя.


Ключови думи
Колю Фичето паметник
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати