Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Футбол, секс и … Яворов като теми на уличното изкуство в Горна Оряховица

  09.05.2021 12:22
Футбол, секс и … Яворов като теми на уличното изкуство в Горна Оряховица

Уличното изкуство в Горна Оряховица още не е родило своя Банкси, но със сигурност по стените не се вихрят само страстни футболни фенове и отхвърлени любовници, които ни информират, че Х е п*л, Y е к*ва. И не става дума за пана като на калкана до хотел „Раховец” или на подпорната стена на „Лидъл”, които са направени от сериозни графити артисти, а за масовите откровения по всяка свободна стена в града. Вярно е, че постове от рода „1932” и „1914” (сори за феновете на ЦСКА, но те сигурно се притесняват, че годината им на основаване е твърде скорошна и 1948 отсъства), или сексуални пожелания за противниковия отбор като „К*р за …” преобладават. Но понякога в някоя скришна чупка намираш и свежи попадения. Като стихове на Яворов по сляпата стена на един затънтен гараж.

Стихове от „Подир сенките на облаците” вече близо година стоят до призиви като „Свобода за конопа” на един гараж в центъра на Горна Оряховица. Съседните постове се обновяват доста често, но стиховете си стоят. Авторът им очевидно е с отношение към поезията. Подбрал е не най-популярното от творчеството на Яворов, а нещо, което вероятно е съвсем интимно.

Все пак

…Но пак те любя аз. Любя те, защото

от тебе съм далеко — може би

тъй, както е далеко злото от доброто;

защото сме чадата може би

на две враждуващи съдби.

 

…Но пак те чакам аз. Чакам те, защото

обичам чудесата — може би

ще се досегнат с нас земята и небото:

защото и душата може би

без вяра нивга не скърби.

 

— И чакам влюбен аз: може би защото

пред радостите скръб ще избера,

до смъртен час за тебе да блуждай окото;

защото радостта ще избера —

от скръб за тебе да умра.

Харесва ми да минавам покрай тази стена. Не е цветна и не е грабва погледа като някои близки пана. Но всеки път се изкушавам да мисля за момчето или момичето, което си е направило труда да изпише Яворовите стихове на гаража. Дали са предназначени да ги прочете един определен човек, или са за всеки, който минава през това забутано място. По стените понякога наистина има хубави неща…

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Яворов улично изкуство
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати