Вторник, 11 Яну 2022
            
Велико Търново Култура

Изложба за 24 май свързва българите по света

  02.05.2021 12:44
Изложба за 24 май свързва българите по света

Фотоси от три континента показват как българите по света празнуват 24 май в специална изложба, подготвена от горнооряховското Сдружение „Заедно около света” със съдействието на Община Велико Търново. 18 пана ще бъдат разположени от 10 до 17 май по тротоара пред Факултета по изобразително изкуство в старата столица. На 16 от тях са снимки, изпратени от български училища по света, а две от паната обясняват замисъла на самата изложба.
Знаете ли, че по света има 400 български училища, в които учат повече от 20 хиляди деца? С този въпрос започва изложбата и той всъщност обяснява идеята на организаторите – да свържат българите по света чрез най-българския празник – този на буквите.
България е навсякъде по света чрез тези деца, които пазят езика и българската си идентичност, казва основателят на Сдружение „Заедно по света” Андрей Петров. Идеята да се обиколи света за 24 часа чрез фоторазкази за живота на българите се родила преди 4-5 години, когато Андрей издал първата си книга „Зиези – острието на империята”. Млад мъж от Монтана се свързал с автора, след като прочел книгата, и му подхвърлил дали пък не може да се свържат всички българи по земното кълбо за един ден. Андрей предложил идеята на екипа, с който работил по книгата си, и всички се ентусиазирали да съберат кадри от цял свят, показващи един български ден. Избрали това да е 24 май и получили съдействието на много български училища в чужбина. Денят започва с изгрева от изток и първи поздравяват за празника на буквите снимките от Австралия. Най-много са кадрите от Европа, а се завършва с фотоси от Америка. Трите континента са представени тази година в изложбата, но амбициите на организаторите са да включат още повече кадри от наистина всички места, където се пази българската реч.
Тази година рекламно лице на кампанията са близначките Цвети и Кати от дует „Амфибия”, които записаха специално видеопослание и музикален поздрав за българчетата по света. „Запазете в сърцето си майчиния език”, казват Цвети и Кати, които също имат много години в чужбина зад гърба си. Страшно много ни хареса идеята и веднага приехме да участваме. Направихме записа буквално за минути вкъщи. Не е професионален, но пък е от сърце. Още повече, че Андрей ни предложи да поздравим децата с песента „Дъга”, която ни е любима още от нашето детство, споделя Цвети. Много се забавлявахме, но и се вълнувахме, докато правихме записа. Ще се радваме, ако посланието ни стигне до сърцата на всички българи, особено до децата, казва още половинката от дует „Амфибия”.
Песента, която използват за поздрава - „Дъга”, е на Почетния гражданин на Горна Оряховица Виктор Чучков. Тя е още една горнооряховска нишка в този проект, чийто център е в Горна Оряховица, но по който работят хора от цяла България и дори от чужбина. Идеята дойде от Монтана, в Пловдив направиха логото на кампанията, в Пазарджик направиха фейсбук страницата, в Сливница и Бургас работиха по сайта. Фотографиите пък се обработват от бесарабския българин Александър Барон, който е от Одеса. Благодаря на всички, които се включиха съвсем безкористно в тоя проект. Надявам се, че изложбата ще стане традиционна и че ще можем да я представим и в други градове след Велико Търново, казва Андрей Петров.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Андрей Петров дует "Амфибия" 24 май
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати