Четвъртък, 22 Юли 2021
            
Велико Търново Други

Отбор „Звездолет“ спечели първия хакатон, организиран от НВУ „Васил Левски“

  23.04.2021 13:39
Отбор „Звездолет“ спечели първия хакатон, организиран от НВУ „Васил Левски“

Отборът на Факултет „Общовойскови“ в Националния военен университет „Васил Левски“ „Звездолет“ спечели първия хакатон, организиран от Военния университет. Състезанието беше на тема „ЕКОТЕХ“ и беше посветено на Световния ден на земята. Организатор на хакатона е Институт „Научноизследователски и иновационна дейност“ в НВУ.
Курсантите първокурсници Михаела Кавалджиева, Илияна Илиева и Добромир Калинов успяха да впечатлят журито с оригиналната си идея за въздушно залесяване. Академичен наставник на тима е д-р Георги Баев, гл. ас. в катедра „Национална и регионална сигурност“.
„Ние решихме да се занимаваме с обезлесяването и така ни хрумна идеята за природни снаяди или т.нар. самолетни семенни бомби. Семената се поставят в биоразградим контейнер, напълно безопасен за почвата и околната среда и тези контейнери се разпръскват със самолет в труднодостъпни местности и такива, които са пострадали от бедствия като пожари и наводнения“, обяснява курсант Михаела Кавалджиева. Колегата й курсант Добромир Калинов допълва, че предимството на този метод е, че така се спестяват разходи и не се ангажират много хора. „Контейнерът е с формата на снаряд, има остър връх и така се забива в почвата. В корпуса му има почва, в която се семената. След като се пусне от високо, силата на падане се ускорява и така успешно се забива в земята. Такива „бомби“ могат да се пълнят и с фиданки, вместо със семена“, уточнява и курсант Илияна Илиева.
На второ място е отбор „Стрела“ от факултет „Артилерия, ПВО и КИС“. Тримата курсанти представиха идея за датчик за прахови частици. Академичен наставник на тима е доц. д-р инж. Марияна Тодорова от катедра „Информационна сигурност“.
На трето място е отбор „Любознателните“ от факултет „Общовойскови“. Идеята на тима е свързана с осъществяването на контрол и намаляване на отпадъците във водните площи. Академичен наставник на отбора е д-р инж. Николай Долчинков, главен асистент в Научноизследователската секция на Институт „Научноизследователски и иновационна дейност“.
Награди в състезанието дадоха и спомоществователите и менторите, които станаха партньори на състезанието. 10 отбора – осем от двата факултета на Националния военен университет и два ученически тима, участваха в надпреварата. Учениците бяха представители на СУ „Бачо Киро“ в Павликени и на Професионална гимназия по ядрена енергетика „Игор Курчатов“ в Козлодуй.
Състезанието започна с викторина, в която участваха само курсантите и студентите от НВУ. Победител във викторината стана отбор „Стрела“. На второ място се класира отбори „Terra incognita”, на трето - отбор „Екозащитнички“.
Студентката Петя Христова е победител във фотографския конкурс, който също беше част от хакатона. Нейната снимка „Врачански балкан“ е събрала 294 гласа. На второ място е Гергана Георгиева, която също е студентка, а трета е курсант Елена Павлова. И трите момичета са от факултет „Общовойскови“.


Ключови думи
НВУ хакатон ЕКОТЕХ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати