Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Тракийският университет и проф. Дюкенджиев от Горна Оряховица създават нова специалност „Ортопедичен техник”

  17.04.2021 15:08
Тракийският университет и проф. Дюкенджиев от Горна Оряховица създават нова специалност „Ортопедичен техник”

Медицинският колеж към Тракийския университет в Стара Загора открива нова специалност тази година – „Ортопедичен техник”. Процедурата по утвърждаване все още не е завършила, но Университетът вече се готви да отговори на новото предизвикателство. Основен партньор по пътя за налагане на новата специалност е горнооряховчанинът проф. Евгени Дюкенджиев – един от най-добрите специалисти в ортопедията и биомеханиката у нас.
Професорът от Горна Оряховица е поканен не само да преподава на бъдещите студенти в Стара Загора, но и вече обучава техните преподаватели. Десетдневен курс при него в момента карат старши преподавател Катя Моллова и Назифе Бекир, които обучават студентите в специалност „Рехабилитатор”, а вече изучават „Подометрия” – науката в помощ на ходилото, както и основите на протезирането.
Медицинският колеж на Тракийския университет досега имаше 4 специалности – „Рехабилитатор”, „Медицински лаборант”, „Помощник фармацевт” и „Медицински козметик”. От тази година се планира откриването на още две – „Ортопедичен техник” и „Медицински оптик”. Процедурата по одобрението им тече в момента, но университетското ръководство вече усилено работи и за научното и технологичното екипиране на новите си специалности.
Връзката с горнооряховския професор станала символично на националния празник 3 март. Семейството на директора на Колежа проф. д-р Анна Толекова било в Горна Оряховица. Съпругът й навремето работил с Евгени Дюкенджиев и двамата се срещнали след много години, а в крайна сметка проф. Толекова подхвърлила идеята, че могат да работят заедно. Три седмици по-късно Академичният съвет на университета утвърдил новата специалност и започнала процедура по защитата й. Проф. Дюкенджиев пък се срещнал с ректора доц. д-р Добри Ярков и гарантирал пълната си подкрепа. Първата стъпка била да подари 40 тома специализирана литература, както и оборудването от кабинета в горнооряховския Механотехникум, където няколко години се обучаваха ортопедични техници в средното образование.
Професор Дюкенджиев и съпругата му доц. Татяна Дюкенджиева ще са сред преподавателите на бъдещите студенти, а освен това двамата обучават и своите колеги от Колежа. Старши преподавател Катя Моллова и преподавател Назифе Бекир ще наблегнат най-вече на практическите занятия в лабораторията на проф. Дюкенджиев, но освен това изучават и цялата процедура по регистрация и ръководство на медицинска лаборатория. Ръководството на Колежа е оценило като много сериозни перспективите пред кадри с новите специалности и се работи много сериозно за реализиране на успешен прием още това лято. Като под успешен прием се има предвид не само достатъчно студенти, но и осигуряването на високо ниво на преподаване и практически занятия. Затова е потърсено и съдействието на проф. Дюкенджиев, който има богат опит от научната си работа в БАН, в Техническия университет в Рига и сега в частния сектор, създавайки Лаборатория за атипично протезиране в Горна Оряховица.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
проф. Евгени Дюкенджиев Тракийски университет ортопедичен техник
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати