Сряда, 05 Oct 2022
            
Горна Оряховица Култура

Георги Милев представя в Галерията в Горна Оряховица своя триизмерен свят

  18.04.2021 06:52
Георги Милев представя в Галерията в Горна Оряховица своя триизмерен свят

3D компютърната графика е като скулптурата, само че използваш други инструменти. Така Георги Милев от Горна Оряховица въвежда в своя свят на триизмерни изображения. До него през следващия месец ще може да се докосне всеки, който посети Художествената галерия „Недялко Каранешев“ в Горна Оряховица.
В Галерията Георги е наредил първата си самостоятелна изложба. Изложбата представя над 40 произведения, реализирани чрез изразните средства на съвременната компютърна графика. 3D технологията, която утвърждава името на Милев в международен план, предоставя невероятни възможности за творческа изява и разширява кръгозора, създавайки един нов безкраен свят от визуални преживявания.

За да са съвсем пълноценни тези преживявания, Георги Милев отложи откриването на изложбата с година. Творбите му трябваше да срещнат публиката още през 2020 г., за 50-тата годишнина на автора. Пандемията обаче наложи промяна в плановете. Защото Георги изключително много държи на прекия контакт между изкуство и публика.


Да видиш една творба през интернет е едно, а да я видиш наживо – съвсем друго, убеден е Милев.
Милев е завършил ТЕТ „М. В. Ломоносов“ в родния си град. Рисува, откакто се помни. Решил, че иска да продължи образованието си във Факултета по изобразително изкуство на ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“. Към онзи момент – 1989 г., изпитът се състоял от две части. Георги без проблем се справил с графиката, но го спънала т. нар. цветна задача.
За изпита всеки кандидат трябвало сам да подготви платното си. Георги обаче нещо объркал пропорциите и основата започнала да се рони. Тогава си дал сметка, че няма нужда от диплома, за да прави това, което обича. В резултат с годините, макар и без художествено образование, той успява да наложи името си на световно ниво.


Преди да стигне дотам обаче имал известен период на дистанциране от изкуството. Отдал се на ремонт на телевизори и компютри, в която сфера всъщност е и средното му образование. Но тъй като съдбата си знае работата, точно покрай компютрите Георги Милев открива възможността да създава изображения с тяхна помощ.
Много хора си мислят, че се ползват готови програми. Не е така. При компютърната графика всичко се моделира на ръка, точно като при скулптурата. Накрая готовото изображение се принтира, за да се запази във времето, разкрива част от магията на изкуството си Георги Милев.
Дарбата му не остава незабелязана. С течение на времето придобива увереност и започва да представя творбите си в специализирани сайтове за продажба на 3D модели. Там е забелязан не само от ценители на изкуството, но и от световни гиганти, които го наемат да създава визуализации на техни продукти. В момента работи върху 3 проекта, като и тримата възложители са чуждестранни.
Георги Милев има горчив опит от работата си с български фирми. Всъщност с една. Нещата с нея се развили така, че Милев решава да не приема повече поръчки от наши компании. Запазва пълна дискретност по темата, но е затворил тази страница от живота си. Останал му е урокът от случилото се и удовлетвореността, че въпреки всичко има възможност да реализира собствени проекти като художник.
Георги Милев не познава автор в региона или страната, който да твори в тази ниша. Все пак не си позволява да се нарече единствен, макар че хората в тези среди се познават и ако имаше и други като него, които превръщат компютърната графика в изкуство, щеше да се знае.


За мен това не е важно – всеки има място под слънцето. По-същественото е, че непрекъснато се боря с малко обърканата представа на хората за това изкуство. Повечето от тях си мислят, че, щом е направено на компютър, едно изображение е фалшиво. А то не е, категоричен е Георги Милев.


И при откриването на изложбата в Художествената галерия в Горна Оряховица той не пропусна възможността да разясни как се раждат 3D изображенията. Бе подготвил специален клип, който представя процеса на работа.
Затова държах на присъствено, а не на онлайн откриване. Идеята ми е хората, които дойдат да разгледат изложбата, да разберат как се е родило всяко едно изображение. Не изключвам след време компютърната графика да се наложи като отделен жанр в изобразителното изкуство, казва Георги Милев.


Изложбата му бе открита в началото на седмицата и остава в Галерията до 12 май.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Георги Милев 3D визуализация компютърна графика
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати