Сряда, 28 Сеп 2022
            
Общество

Учениците от I до IV клас се връщат в клас в понеделник

  08.04.2021 11:09
Учениците от I до IV клас се връщат в клас в понеделник

От 12 април всички ученици от I до IV клас, както и тези от VII, VIII и X клас, се връщат към присъствено обучение. Графикът обявиха току-що здравните власти на традиционния си седмичен брифинг. Схемата всъщност е същата като тази, която важеше до 22 март.
От 26 април, ако ситуацията позволява, в клас се връщат учениците от V, IX и XII клас. Зрелостниците традиционно приключват по-рано учебната си година, затова за тях е предвидено триседмично присъствено обучение.
Подробностите ще бъдат описани в заповед на министъра на здравеопазването, която се очаква да излезе по-късно днес. В нея няма да стане дума за децата от VI и XI клас - заповедта ще обхване само периода до 30 април, а към днешна дата не е ясно ще бъде ли удължена извънредната обстановка, или не.
Министърът на образованието Красимир Вълчев нарече пожелателен обявения график за присъствено обучение. Изрично уточни, че всичко зависи от това как ще са развият нещата с разпространението на коронавируса занапред.
Вълчев информира, че се възстановяват практическите занятия във висшите училища, дуалната форма на обучение, индивидуалните изпити. Ще могат ли езиковите центрове да отворят и всичко останало за мерките в системата на образованието ще стане ясно от очакваната заповед.
Пак в нея ще бъдат посочени и мерки за заведенията и големите нехранителни магазини. Разговорите с ресторантьорите продължават. В големите вериги пък се обмисля да бъдат предвиждани от 8 до 10 кв. м. на клиент. Ще влезе ли в сила тази мярка, ще стане ясно също по-късно днес.  
Крехка тенденция към намаляване на заболяемостта отчетоха здравните власти. 74% от коронавирус-леглата са заети, при интензивните процентът е 64. По заболяемост на 14-дневна база България е на 9-то място в ЕС и на 4-то на Балканите. По смъртност сме втори след Унгария. Спадът на заболяемостта е със 7% на двуседмична база. Радостна е тенденцията за област Бургас, където положителните случаи на COVID-19 вече са под 1000 на 100 хил. души.

Министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов благодари на всички, които спазват мерките и така помагат кривата на заболяемостта да тръгне надолу.

 


Ключови думи
присъствено обучение Красимир Вълчев Костадин Ангелов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати