Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

След 35 г. служба, полк. Веселин Мадански съблече военната униформа

  07.04.2021 14:00
След 35 г. служба, полк. Веселин Мадански съблече военната униформа

След 35 г. служба в Българската армия, полк. професор, доктор на науките Веселин Мадански ще съблече военната униформа. Полковникът ще продължи да преподава като цивилен във Военния университет.
Полк. Мадански е завършил Спортното училище във Велико Търново, където тренира борба, джудо и самбо. После кандидатства в, тогава, Висшето народно военно училище „Васил Левски”, където е приет в профил „Команден”, специалност „Войсково разузнаване”. Гражданската му специалност била  „Гръцка филология”.
Четири години по-късно се дипломира със златен медал и като първенец на випуск „Ботевски 1986”. Получава правото да избере първото си назначение и избира да служи в Парашутното поделение в Пловдив. Само няколко дни по-късно получава покана да стане преподавател във Военния университет, който току-що е завършил.
Приема, а през следващите години преминава последователно през всички съществуващи и несъществуващи вече академични длъжности. Полк. Мадански преминава и през достатъчно ръководни длъжности в НВУ - председател на методическо направление „Приложна лингвистика”, директор на формирания през 2005 г. департамент „Чуждоезиково обучение” като основно звено на НВУ, началник на отдел „Учебна и научна дейност”. След това става началник на Центъра за дистанционно обучение, директор на новосформирания департамент „Езиково обучение и физическа подготовка”, бил е един мандат и зам.-началник по учебната и научна част на НВУ.
Полк. Веселин Мадански е сред създателите на специалност „Приложна лингвистика с гръцки и чужд език” във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”.
Полковникът е бил и военен наблюдател в мироопазващата мисия на ООН в Камбоджа, първата, в която участва България, водил е и взвод курсанти и в най-голямото учение по програмата „Партньорство за мир” в САЩ.
По традиция полк. Веселин Мадански беше изпратен в запаса с тържествен ритуал и получи Почетния плакет на НВУ „Васил Левски“.


Ключови думи
полк. Веселин Мадански НВУ
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати