Събота, 26 Юни 2021
            
Горна Оряховица Други

Над 47 милиона лева са вложени в проекти от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие в Горна Оряховица

  27.03.2021 09:00
Над 47 милиона лева са вложени в проекти от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие в Горна Оряховица

Общината успя да усвои напълно финансовия ресурс, с който бе обезпечена инвестиционната програма в период 2014 – 2020 година. Това е добрата новина от отчета за изпълнението на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Горна Оряховица, който се представи на публично обсъждане тази седмица. Не толкова оптимистичният извод от отчета е, че Общината е напълно зависима от чужди донори, за да реализира проектите си и може да отдели съвсем минимални собствени средства. Така че и в следващия програмен период европейските пари остават единствена надежда за реализиране на някакви по-сериозни инвестиции.
47,345 милиона лева са инвестирани в различни проекти в трите зони на град Горна Оряховица, които попадат в обсега на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие. Отделно са реализираните проекти в другите части на града и в останалите селища на общината, които ще бъдат отчетени в края на годината.
ИПГВР бе разработен през 2014 г., но на практика проектите започнаха да се реализират през 2015 г. Градът бе разделен на три зони, които обхващат около 60% от територията му. Квартал „Пролет” грубо се покрива със зоната за социално въздействие, предвидена предимно за жилищен квартал. Центърът е зона за публични функции със социална значимост и развитие предимно на административни дейности и услуги. Зона с потенциал за икономическо развитие е около бизнес обектите на ул. „Иван Момчилов”.
На база ИПГВР беше разработена инвестиционната програма на Общината, която беше гарантирана от Европейските фондове в рамките на 19 милиона лева, от които 15% са национално участие чрез държавния бюджет.
Първият голям договор, подписан и реализиран  в Горна Оряховица, бе за подобряването на образователната инфраструктура. По него бе направен ремонтът на ОУ „Св. св. Кирил и Методий”, ДГ „Бодра смяна” и ДГ „Елена Грънчарова”. След това започна обновяването на градския площад и парк „Детски кът”, както и изграждането на приют за бездомни. Направена бе и пълна реконструкция на улица „Иван Момчилов” – основна за Източната промишлена зона. В частта за енергийноефективни мерки бе направен ремонт на сградата на Дирекция „Социално подпомагане” и бяха санирани три жилищни кооперации.
В момента се реализират още два проекта – Кризисен център за жертви на насилие в СУПЦ, обновяване на Градската градина и предстои да започне трети – ремонт на НЧ „Братя Грънчарови”.
Единственият проект, който не можа да се реализира, беше изграждането на социални жилища в квартала около Пожарната, но той отпадна заради обществените протести. Парите обаче не бяха загубени, а бяха пренасочени към Градската градина и Кризисния център, които бяха резервни проекти.
Извън тези големи проекти са реализирани още десетки по-малки, за които също са привлечени външни средства. На практика от тези над 47 милиона лева, изцяло собствени средства са 800 000 лева, а още 1,5 милиона лева са пак собствени средства, но предвидени в различните проекти като съфинансиране.
В крайна сметка от 47,345 лв., инвестирани в град Горна Оряховица за последните 5 години, 16,119 млн. лв. са от структурни и кохезионни фондове на Европейския съюз, 6,977 млн. лв. са от републиканския бюджет, 15,675 млн. лв. са от национални програми, 6,123 млн. лв. са от Фонда на фондовете.
В момента се работи по новия План за интегрирано развитие, който вече не е само за града, а за цялата община и обхваща новия програмен период 2021 – 2027 г. ПИРО е на фаза привличане на общественото мнение и участие, като до края на седмицата се очаква гражданите да кажат своята дума, попълвайки няколко анкети, достъпни на сайта на Общината.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ИПГВР Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати