Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

Археологът д-р Иван Църов и композиторът Живко Петров са носителите на Наградата „Велико Търново” за 2021 г.

  18.03.2021 16:35
Археологът д-р Иван Църов и композиторът Живко Петров са носителите на Наградата „Велико Търново” за 2021 г.

Археологът и директор на Регионалния исторически музей д-р Иван Църов и композиторът и пианист маестро Живко Петров са тазгодишните носители на Наградата ”Велико Търново”. Двете номинации бяха гласувани единодушно от членовете на специализираната комисия по присъждане на наградата.

Решението е взето на основание чл. 40, ал. 8 от Наредбата за символите и наградите на община Велико Търново на закрито заседание днес, посочи заместник-кметът на общината Снежана Данева – Иванова, която е председател на специализираната деветчленна комисия. Номинацията на д-р Иван Църов е издигната от Културно-просветното сдружение „Клуб Велико Търново”.

 В мотивите се посочва, че д-р Църов е един от водещите археолози в България,  а работата му по проучването и популяризирането на римския град Никополис ад Иструм и тракийската могила край село Големани е световно призната. Като ръководител на Регионалния исторически музей, който тази година отбелязва 150 години от основаването си, Църов допринася за утвърждаване на авторитета на институцията, за популяризирането на културното, духовно и материално наследство на старата столица в национален и световен мащаб, посочват вносителите на предложението. Неговата работа е свързана и с развитието на съвременния облик на музейните обекти, както и за културния и исторически туризъм в града.

Номинацията на маестро Живко Петров  – композитор, пианист и продуцент със световна слава, е издигната от инициативен комитет, съставен от  художници, музиканти и интелектуалци. 

Живко Петров е роден във Велико Търново през 1970 година, възпитаник е на ОУ”Бачо Киро” и Втора гимназия. През 1994 година завършва НМА”Панчо Владигеров”, работи с едни от най-значимите български музиканти като Лили Иванов, Милчо Левиев, Йълдъз Ибрахимова, Камелия Тодорова, Белослава, Орлин Горанов, Хилда Казасян, Мария Илиева, Васко Василев и много други. В световен план неговия талант го свързва с музикални величини като Натали Кол, Чико Фрийман, Франческо Беарзати и други виртуози.

Маестро Живко Петров е многократен участник в изданията на един от емблематичните фестивали във Велико Търново – „Дикси Джаз Фест”, член е на Международния конкурс за вокална и инструментална музика „Звукът на времето” във Велико Търново.

И двамата носители на наградата „Велико Търново” за 2021 година имат ярък принос към утвърждаването на културното и духовно богатство на Велико Търново не само в национален, но и в международен план, около това становище се обединиха членовете на комисията, гласувала  двете номинации.

 Заради противоепидемичните мерки, носителите на наградата ще бъдат удостоени с отличието в рамките на тържествената онлайн сесия на Общинския съвет, която ще се състои на 22 март – празника на Велико Търново.


Ключови думи
носители наградата "Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати