Вторник, 28 Дек 2021
            
Горна Оряховица Други

Масовата паспортизация на сградите пак изглежда мисия невъзможна

  14.03.2021 07:50
Масовата паспортизация на сградите пак изглежда мисия невъзможна

Темата за техническите паспорти на сградите става актуална кампанийно при наближаването на поредния краен срок, който непрекъснато се отлага от 15 години насам. Така се случи и в началото на тази година. По медиите заваляха всякакви упражнения по темата, чиято цел сякаш беше да наплаши още и без това притеснените българи. В резултат се оказа, че крайният срок отново се отлага – сега до 31 декември 2022 г. И все повече намирисва, че това няма да бъде последното отлагане.
Някои собственици наистина са се стреснали от заплахите за глоби и всякакви принудителни действия, ако не си извадят паспорт на имота. В момента обаче хората само питат, а много малко предприемат някакви решителни действия. Поне така е в Община Горна Оряховица, където трябва да се регистрират техническите паспорти. Регистърът е повече от скромен. В него присъстват предимно паспорти на сгради, които в момента се въвеждат в експлоатация. В края на миналата година е имало кратка офанзива от една от големите компании с много имоти в Горнооряховска община, която е регистрирала над 60 паспорта на свои сгради. Но няма нито един паспорт на жилищна сграда, като се изключат санираните блокове - 14 по Националната програма за енергийна ефективност и 3 по Общинската инвестиционна програма. А сградите в Горна Оряховица са хиляди. Има регистрирани 600 домоуправители, а реално броят им е доста повече. Отделно са къщите, производствените бази и прочие. Без технически паспорти всъщност са и повечето обекти общинска и държавна собственост, като се изключат ремонтираните наскоро училища и детски градини.
Изискват се сериозни средства, които не сме предвидили в бюджета. Скептик съм как ще се реализира тази идея, ако не се намери начин да се помогне финансово на хората, а и на общините да го направят, признава кметът инж. Добромир Добрев.
Техническите паспорти на сградите бяха въведени с промени в ЗУТ през 2006 г., а Наредбата е от 2007 г. Затова всички сгради, строени след 2007 г., както и тези, на които са правени конструктивни и енергийноефективни ремонти, си имат паспорти. Но желанието да се направи паспортизация на абсолютно всички сгради си остава голо пожелание, което непрекъснато се отлага във времето.
Обследването и издаването на технически паспорт е сериозен финансов ангажимент за всеки. Всъщност няма някаква единна тарифа, въпрос на договаряне е. Според националните статистики цените вървят между 3 и 5 лева на квадратен метър. Което ще рече, че една гарсониера от 40 кв. м ще излезе минимум 120 лева. А един 6-етажен блок ще трябва да събере 5-6 хиляди лева. Всъщност панелките излизат най-евтино, но там проблемът е, че трябва абсолютно всички собственици да са заедно в издаването на паспорта. Което обрича идеята още в началото. Всъщност в повечето блокове много апартаменти са необитаеми, собствениците са извън България и събирането на всички си е мисия невъзможна.
За по-старите къщи и кооперации ще е проблем събирането на документите. Повечето, сторени преди 70-те години, сгради нямат никакви планове. Доста хора вече си търсят плановете в Общината, но такива стари архиви няма. Това автоматично означава по-големи разходи, за да се направят плановете наново.
Идеята всяка сграда да си има техническият паспорт никак не е лоша. В него би трябвало да са включени всички параметри на сградата, да са отбелязани всички ремонти, подобрения, да има анализ на конструктивното и енергийното състояние. Обследването се прави от специализирани фирми, а паспортът се регистрира и в съответната Община. Но трябва да се намери по-различна форма, чрез която да се накарат хората да инвестират в такъв документ. Заплахите, че Общините ще налагат глоби или пък ще поръчват те изготвянето на паспортите и после ще връчват сметката на собствениците са абсурдни. Общините не могат да намерят средства да се справят с опасните сгради, които също имат право да съборят и после да си търсят парите от собствениците, та камо ли да правят обследване и паспортизация на хиляди имоти. Дори и всички още утре да решат да си вадят паспорти, крайният срок 21 декември 2022 г. е нереален. Сградите са прекалено много, а фирмите, които извършват услугата, са малко. Така че физически няма как да стане. Което ще рече, че и този краен срок ще се окаже предпоследен.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
сгради технически паспорт Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати