Понеделник, 27 Дек 2021
            
Велико Търново Светски

PR експертът Бояна Бояджиева: Няма ли те в Интернет, все едно те няма на пазара

  13.03.2021 09:15
PR експертът Бояна Бояджиева: Няма ли те в Интернет, все едно те няма на пазара

Късметлийка нарича себе си Бояна Бояджиева, която е от хората с многото дини под една мишница. Само дето при Бояна нещата се получават.


Завършила е първата езикова паралелка в днешното СУ „Георги Измирлиев” в Горна Оряховица. Класът бил разделен на две – български език и история и биология. Бояна завършва биология, после Медицинския колеж в София. Прави рязък завой в живота си и завършва „Международна журналистика” в Софийския университет. Към онзи момент има собствено радиопредаване в Алма матер - „Нищо общо”, а покрай каненето на гости за него установява, че я влече към PR-а.
Следват няколко години развитие в сферата му. До онзи момент, в който се събужда след направена й операция и си дава сметка, че е време да започне да работи за себе си. Така през 2017 г. основава агенцията си „2B-CONSULT”, която се развива изключително динамично. Като оценка за работата й, през октомври 2020 г. Бояна Бояджиева е обявена за „Знаменитост на годината 2020 г.” в Kатегория „PR”.  


Междувременно завършва магистратура „Журналистика, продуцентство и финанси“ във Висшето училище по застраховане и финанси. През октомври 2016 г. успешно защитава и получава сертификат от Университета в Пенсилвания „English for Journalism”. Година по-късно печели награда VIP MEDIA AWARDS 2017 „Журналист на годината“ в категория „Актуални новини“, не след дълго и VIP MEDIA AWARDS 2018 „Журналист на годината“ в категория „Подкрепа на значими инициативи”. Следващата година вече е носител на  VIP MEDIA AWARDS 2019 „Журналист на годината“ в категория „Най-добър журналист в онлайн медия”.
Печели пълна стипендия  и учи „PR in Social Media“ в NUS – Национален университет на Сингапур. През януари 2018 г. получава сертификат от Google – „Основи на онлайн маркетинга”. В началото на 2019 г. успешно завършва Google Analytics Academy и получава сертификат за Google Analytics, а през юли 2020 г. се сертифицира от Stanford online.
Това са само сухите данни. Зад тях се крие упоритостта на млада жена, която сама управлява живота си.


Когато основава агенцията, Бояна мисли, че ще й е трудно да я наложи. Но нещата потръгват с лекота. Агенцията й е забелязана още след първото по-мащабно организирано събитие – премиерата на филма „Тихият ангел” на режисьора Неди Джон Крос, посветен на Светеца от Байлово дядо Добри. Агенцията на Бояна организира и форума „Големият взрив”, провеждан в „Арена Армеец” и оказал се най-големият в Източна Европа за личностно развитие и предприемачество.
Когато създадох агенцията, ще кажеш, че тръгнах да наваксвам годините, през които съм работила за други хора, смее се Бояна Бояджиева. Не крие, че се е сблъсквала и с много интриги, предателства, но дори на тях гледа като на нещо полезно. Аз съм от хората, които вярват, че в живота ни всичко идва с цел – да ни окрили, да ни направи щастливи, да ни изпита или пък да ни даде урок, споделя Бояна.
Казва, че спецификата на PR-а не може да бъде усвоена от учебници. Дори вече не разбира защо е нужно да има такава специалност в университетите. Да, може да е включена в някои учебни планове, но е напълно достатъчно да е просто дисциплина. Наблюденията на Бояна са, че не повече от 5% от прочетеното в учебниците е приложимо в действителност.
Бояна е на мнение, че най-добре овладяването на тънкостите идва с практиката. Светът непрекъснато се развива, не можем да си позволим да тъпчем на едно място, а новостите чисто практически няма как да бъдат обхванати в учебниците. Работата на терен е това, което учи най-добре, категорична е Бояна Бояджиева.


Като човек със самочувствие и увереност в способностите си, който гледа на конкуренцията като на стимул, а не като на заплаха, Бояна не крие най-важното в професията на PR-а - клиентът не бива да бъде лъган.
Затова винаги, когато започвам работа с някого, слагам картите на масата. Питам каква цел се търси, как си представя да се стигне до нея. Но пак казвам – клиентът трябва да знае какво иска и какво да очаква. За съжаление има колеги, които не споделят това мнение. Целта им е чисто и просто да си получат хонорара. Но то е като във всички сфери – все има някой, който да разклаща доверието в гилдията като цяло. Стремя се при мен това да не се случва, мисля, че ми се получава, не крие Бояна Бояджиева. Голямата й болка е, че некоректни колеги разклащат доверието не само между PR-а и клиента, но и между PR-а и медиите, с които работи той. Подведеш ли мен, подвеждаш всички по веригата, казва Бояна Бояджиева. Това, впрочем, се отнася и за некоректните клиенти.
Разкрива и още нещо от изключителна важност – в съвременния свят, в който всеки има поне по едно мобилно усройство в джоба си, ако искаш да се наложиш, трябва да те има в Интернет.
Когато поемам нов клиент, първо проверявам как стои в мрежата – къде е позициониран, как, в какви таргет групи се е целил... Не се притеснявам да му кажа, че, щом няма активности в Интернет, все едно го няма изобщо на пазара. Та въз основа на предварителния анализ доразвивам концепцията си – къде да се позиционира продуктът, за да има смисъл от плащането на реклама, как да се използват възможностите на дигиталната среда за тази цел и пр., споделя Бояна. Полудявам, като чуя, че рекламата от уста на уста била най-добрата. Ехо, не сме преди 20 г., допълва PR експертът.
Уточнява, че като казва продукт, има предвид както човек, така и стока или услуга. Дали личност или бранд, за PR-а няма значение, стига да знае какво прави.
Един от най-новите клиенти на Бояна Бояджиева и нейната агеция е народната певица Ваня Вълкова. Вълкова се оказва по-лесна за рекламиране в чужбина, отколкото у нас. Вярно, няма българин, който да не настръхва, като чуе гайда, но чужденците са истински впечатлени от фолклора ни, а в XXI в. той може без никакъв проблем да стига до тях.
Разбира се, популярността в Интернет си има и друга, не съвсем лицеприятна страна. Веднъж писано ли е някъде нещо за теб, то си остава. Да, може да бъде изтрит текстът, но заглавието си стои. А обикновено то носи най-важната информация и трудно можеш да избягаш от нея.
Въпреки това няма неспасяем имидж, категорична е Бояна Бояджиева. Смята, че дори дадена публична личност да е сбъркала някъде, не е непоправимо. Все пак нека хората, които тепърва решават, че искат да са известни, да бъдат внимателни. Известността не бива да е на всяка цена.  Идвали са при мен млади момичета с молба да ги направя известни. Как искаш да стане това, винаги ги питам. За щастие мога да си позволя да отпращам, ако представите ни не съвпадат, радвам се, че мога да подбирам клиентите си, споделя Бояна.
Наблюденията й сочат, че през последните години PR-ът става все по-търсен. Обяснява си го с глобализирането на света и с факта, че все повече хора виждат как се случват нещата в другите страни. Клиентът очевидно е осъзнал нуждата от такава услуга, видял е как стават нещата и си е извадил поуките, анализира Бояна.


Бояна смята, че работата на PR-а и журналиста не се и не бива да се припокриват. Затова тя самата непрекъснато се старае да трупа още и още знания за рекламата, маркетинга, жирналистиката и PR-а. Което не й пречи да се развива и в други области.
Като медицината. Бояна не е мислила, че ще практикува в сферата. На събитие обаче се среща с познат, който работи в Спешна помощ. Това е основно изискване – когато има нещо организирано, трябва да се осигури медицински екип, припомня Бояна. Та този познат й споделил, че в Центъра за спешна медицинска помощ в София търсят сестри. И Бояна започнала да дава дежурства. Към онзи момент заради коронавируса й паднали 3 проекта и тя приела работата, защото не спирала да се пита чисто физически какво ще прави с освободеното си време.
В началото ми беше странно, но после нещата си дойдоха на мястото, смее се Бояна. Старае се да е дискретна пред колегите си в Спешното и да не им натрапва другите си занимания, познанства, контакти...


Преломната за целия свят 2020 г. и пандемията й донесли още новости. Била поканена от Катедра „Дигитален маркетинг“ да преподава във Висшето училище по застраховане и финанси. PR, разбира се. Идеята била Бояна като кадър на ВУЗ-а, от една страна, и като човек, който практикува и непрекъснато се ъпдейтва в работата си, да говори пред хора от бизнеса и с опита си да им помага. Настъпил обаче вторият локдаун и всичко било отложено.
Планът си стои, въпрос на време е да се случи и това, смее се Бояна Бояджиева.
Който я познава, знае, че усмивката, редом с неизчерпаемата енергия, е запазената й марка. Така е кръстила и първата си книга. В „Усмивки всеки ден“ събира афоризми, които е публикувала като статус във Фейсбук през годината.


Случвало ми се е да напиша нещо и после да го прочета, подписано от друг. Досега нямаше как да реагирам, тъй като публикациите в социалната мрежа не са обект на авторско право. Но нещата ми вече са в книга и отсега нататък ще имам пълното основание да търся правата си, категорична е Бояна, на която наистина почва да й писва от незачитането на правилата.
„Проблемът на модерния българин е, че като му замирише на джоджен, се чуди боб ли му се яде или му се пие мохито“, „Заменям трима тайни обожатели за двама явни, цена по договаряне“, „Намерих любовта! На 258-ма страница в тълковния речник“, „Мразя, когато ида до кухнята и осъзная, че съм единственото сладко нещо в тоя дом!“ са мъничка част от закачките, които Бояна пуска напоследък в профила си във Фейсбук и които правят присъствието й в мрежата симпатично и с неин почерк.
Пак заради удара, който коронавирусът нанесе на бизнеса, и заради мерките, въведени за овладяването му, промотирането на книгата е в застой, а разпространяването става само чрез Бояна. Тя обаче не се е отказала да търси начин „Усмивки всеки ден“ да стигне до по-широк кръг от читатели.
Грешите, ако мислите, че сме изчерпали нещата, с които се занимава Бояна. Освен всичко изредено, тя си има и собствена рубрика в Шоуто на Мавриков.

Рубриката й е посветена основно на светския живот. Разбираемо в момента е редуцирана до веднъж месечно.
Бояна Бояджиева е и едно от лицата на кампанията „Успели българи дават личен пример“.

Тя цели чрез примера на успешни млади хора да бъде провокиран интересът на учениците към знанието. Съмишлениците обикалят страната и чрез собствения си опит помагат на момчетата и момичетата да намерят посока за себе си. Николай Василковски, Павел Владимиров, Ники Илиев, Деян Веселинов, Кристина Кръстева са само част от хората, с които Бояна работи в рамките на кампанията, подкрепена от МОН и Столична община.


Бояна прави и медийното планиране за партия, която ще се яви на Парламентарни избори 2021. Преди това конкретен кандидат й предложил да работи лично за него, но нещата не се получили – PR обслужването на номиниралата го политическа формация ставало на централно ниво. Като цяло усещането на Бояна е, че кампанията няма да е от най-толерантните и беззъби.
С колкото повече неща се занимавам, толкова по-добре се чувствам. Ясно ми е, че не всеки е от моя тип. Но това му е хубавото на живота – че ни предлага различни неща, обобщава себе си с широката си усмивка Бояна Бояджиева.


И продължава да действа по поредния си проект – организация на Балканския фестивал на вкусове и ритми „Табиет“.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Бояна Бояджиева 2B Consult
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати