Четвъртък, 29 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Две деца получиха шанс за живот благодарение на донор от Горна Оряховица и неговите близки

  08.03.2021 14:56
Две деца получиха шанс за живот благодарение на донор от Горна Оряховица и неговите близки

Две деца – на 1 и на 7 годинки, получиха шанс за живот. Това стана възможно заради решението на близките на 29-годишен мъж от Горна Оряховица, изпаднал в мозъчна смърт, той да стане донор.
Трансплантациите бяха направени на 26 февруари. За съдбата на младия мъж и смелостта на неговите близки ви разказахме още тогава. Към онзи момент обаче не бе обявено кой е реципиентът на черния дроб на мъжа. Днес от Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ уточниха, че става дума за две деца.

Ето пълния текст на съобщението от Агенцията:

„Две чернодробни трансплантации бяха извършени в болница „Лозенец“ и една бъбречна в „Александровска” болница на 26 февруари. Черен дроб е присаден на две деца – на 1 и на 7 години, а бъбречната трансплантация е направена на 48-годишен мъж. По информация на лечебните заведения, пациентите са в добро общо състояние и остават под лекарско наблюдение. Поради липса на съвместими реципиенти в българската листа на чакащите за трансплантация, сърцето е предоставено на Унгария по линия на Евротрансплант.
Донор е 29-годишен мъж, изпаднал в мозъчна смърт, а донорската ситуация е реализирана, благодарение на екипната работа на лекарите от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица, координаторите по донорство д-р Сибила Маринова и д-р Ваня Лъчезарова и медиците в областната болница във Велико Търново.
Това е втората донорска ситуация от началото на годината за МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и за страната. От 2006 г. до момента великотърновската областна болница е реализирала успешно 35 донорски ситуации, дали втори шанс за живот на 91 граждани, нуждаещи се от трансплантация.
Министерството на здравеопазването и Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ благодарят на близките на починалия млад мъж за хуманния жест, като поднасят своите съболезнования на семейството“.

Сн. ИАМН


Ключови думи
донор Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати