Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Млад мъж от Горна Оряховица стана донор, дава шанс за живот на други пациенти

  27.02.2021 12:16
Млад мъж от Горна Оряховица стана донор, дава шанс за живот на други пациенти

29-годишен мъж от Горна Оряховица, изпаднал в мозъчна смърт, даде шанс за живот на хора, които се нуждаят от трансплантация.

Това е втора успешно реализирана донорска ситуация от началото на годината в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново и в страната.

Донорската ситуация е реализирана благодарение на екипната работа на лекарите в МБАЛ „Св. Иван Рилски“ – Горна Оряховица и МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново.

Младият мъж е бил приет с мозъчен кръвоизлив в реанимацията на общинската болница в Горна Оряховица. На 24 февруари лекарите установяват клинични данни за мозъчна смърт, за което незабавно информират областния координатор по донорство д-р Сибила Маринова.

Пациентът е транспортиран в областната болница, където комисия от трима лекари констатира мозъчната смърт.

Близките на младия мъж, който губи шанс за живот, решават да приемат той да стане донор и по този начин да бъдат спасени други хора, които се нуждаят от трансплантация.

На 25 февруари тялото е транспортирано за експлантация от екип на болница „Лозенец“.

Лекарите, участвали в координирането на донорската ситуация, изказват огромната си благодарност към близките, които, въпреки тежката загуба, намират сили и благородство, за да помогнат за спасяването на други животи.

Огромна признателност и към екипа на болница „Св. Иван Рилски“ - Горна Оряховица за бързата реакция и колаборацията с координаторите по донорство, благодарение на която няколко души получават шанс за нов живот.

Заради липса на подходящи рецепиенти в листата на чакащи за трансплантация у нас, сърцето е било транспортирано за Унгария по линия на сътрудничеството с ``Евротрансплант``, посочват от болницата. За черния дроб са намерени подходящи рецепиенти в Университетската болница ``Лозенец``, а бъбреците са транспортирани в Александровска болница. Единият бъбрек не е бил подходящ за трансплантация.
Рецепиент на здравия бъбрек е 48-годишен мъж от Разград с хронична бъбречна недостатъчност, който от 2 г. се лекува на перитонеална диализа. След интервенцията пациентът се възстановява в Клиниката по анестезиология и интензивно лечение на болницата. Състоянието му е стабилно, с много добри жизнени показатели и диуреза, информираха от Александровска болница, от която също изразиха благодарност към близките.


Ключови думи
донор Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати