Петък, 28 Май 2021
            
Избори 2021

Партиите все още търсят своите нови звезди и листите ще бъдат обявени в последния момент

  26.02.2021 10:32
Партиите все още търсят своите нови звезди и листите ще бъдат обявени в последния момент

Седмица преди официалния старт на предизборната кампания още сме в процес на гадаене кои са кандидатите да ни управляват. На 2 март изтича срокът за регистриране на листите с кандидат-депутати. РИК се подготви десетина дни преди това и осигури дежурни, ако някой реши да прояви смелост и да се регистрира в почивните дни миналия уикенд, но напразно. Комисията остава в очакване и тази събота и неделя, но нагласите са, че истинско стълпотворение от кандидати ще бъде на 1 и 2 март. По стара българска традиция всичко се прави в последния момент, а регистрирането на листи – в най-последния. Което ще рече до 17 часа на 2 март.
Само дни преди последния срок има две формации, които са обявили кандидатите си. БСП първа подреди своите листи, макар и под условие. След това и ВМРО представи пълната си листа. Двете формации представиха и лицата от гражданската квота, които ще дават цвят на партийните листи. Все още обаче се очаква окончателното одобрение на листите от националните ръководства.
Общо взето всички партии се канят да регистрират в последните ден-два, а повечето наистина продължават преговорите с потенциални кандидати за място в листите. Избираемите места, разбира се, отдавна са заети. Но пък за пълнеж се търсят интересни и привличащи гласове лица.
Все пак поне водачите на листи вече са ясни за повечето листи.
Водач на листата на „БСП за България“ ще е горнооряховчанинът Явор Божанков. Второто място е за Весела Лечева, а третото за д-р Анета Маноилова.
ВМРО отново залага на доц. Милен Михов за лидер на четата. Председателят на общинската структура в Горна Оряховица Кирил Кирилов е на четвърто място.
Коалиция „ГЕРБ – СДС” в областта би трябвало да се води от здравния министър проф. Костадин Ангелов. След това има интересно преподреждане на нови и добре познати лица, което обаче ще се установи едва в последния момент преди регистрацията.
„Републиканци за България” не са отчитани от социолозите като значим фактор на тези избори, но за Великотърновска област ще са интересни само заради водача на листата си – бившия втори човек в ГЕРБ и постоянен избраник от Велико Търново в последните мандати – Цветан Цветанов. Той сам заяви, че няма да се откаже от своя изборен район, откривайки офиса си в старата столица.
„Демократична България – Обединение” разчита на фаворита на Христо Иванов - Калоян Янков и Людмила Илиева от Горна Оряховица, която  е член на националното ръководства на ДСБ.
Членовете на „Има такъв народ” във Великотърновска област масово са номинирали Слави Трифонов и Тошко Йорданов за водачи на листата. По-вероятно е първото място да заеме областният координатор Момчил Иванов, който има също толкова номинации. Но и при новаците в политиката разговорите за попълване на листата ще продължат до самия край.
Формацията около Мая Манолова малко изостана с партийното строителство, но пък си има утвърден водач на листа. Това е финансистът Юлиан Войнов. След него ще се подредят местни хора, сред които координаторката за Велико Търново Силвия Кирилова. Тя е ново за политиката лице, мениджър за Велико Търново на Пенсионно-осигурително дружество „Алианц България”.
ДПС винаги са непредсказуеми, но при тях няма никакво значение кой е водачът и какъв е съставът на листата. Тяхното място си е сигурно.
За новото патриотично обединение между „Воля” на Марешки и НФСБ на Валери Симеонов обаче се правят интересни залози и представянето на формацията наистина би могло да обърка плановете на големите, ако прескочи 4%-та бариера в национален мащаб.
24 партии и 8 коалиции регистрира ЦИК за изборите на 4 април. В бюлетината на IV Многомандатен изборен район Велико Търново няма да има инициативни комитети, след като нито един не заяви участие до крайния срок, изтекъл на 22 февруари. Възможно е някоя от партиите, получила отказ или със заличена регистрация да се върне в играта, ако ВАС уважи жалбата й, но това е малко вероятно. Все пак окончателният списък с партиите ще стане ясен на 27 февруари.
31 партии и 8 коалиции подадоха документи за регистрация в ЦИК за предстоящите парламентарни избори. Пет партии получиха отказ, а две бяха заличени впоследствие от регистъра след проверка на ГРАО за валидността на подписите, подкрепящи регистрацията. Сред получилите отказ е партия „Национално движение за стабилност и възход”. НДСВ има два мандата в управлението на държавата, но стигна до там да не може да събере 2500 подписа, за да се регистрира. Отказ са получили още партиите „БРИГАДА”, „Съюз на отечеството”, „Движение Напред, България” и „Средна европейска класа”. Първо са получили регистрация, но след това са заличени партиите „СВОБОДА” и ЧЕСТ „Чиста, Единна и Суверенна Татковина”.
Сред регистрираните за участие партии е и БОГ – партията на търновския издател Иван Габеров. Само че в бюлетината тя ще е изписана като ПП „Благоденствие – Обединение – Градивност”. Това не е единствената извънсистемна партия, която ще търси място под слънцето на тези избори. Дори напротив, претендиращите за партии анти статуквото са преобладаващи. Много са и тези, които търсят още в заглавието си гражданското присъствие и противопоставянето на утвърдените партийни формации.
Коалиция „Граждани от протеста”, коалиция „Ние, гражданите”, коалиция „Изправи се! Мутри вън”, ПП „България за директна демокрация”, ПП „Движение на непартийните кандидатури” определено заиграват с антипартийните настроения и се опитват да се възползват от протестната вълна, изкарала хиляди българи по улиците това лято.
Заформи се вече и първият скандал вътре в една от регистрираните коалиции – „Граждани от Протеста”. Тя обединява ПП „Българска левица”, ПП „КОЙ – Компетентност, отговорност, Истина”, ССД, Българска земеделска партия и Съюз на комунистите в България. Коалицията е представлявана от Светозар Съев, който е подал документите в ЦИК. След излизането на регистрацията обаче се оказа, че лидерът на ССД Стефан Софиянски не разбрал с кого точно ще се коалира и се усетил, че не му е мястото с комунистите в една формация. Принципно излизането му от коалицията не пречи на регистрацията й, тя ще си остане в бюлетината, но без Съюза на свободните демократи в изписването й.
Общо 32 позиции ще има в бюлетината – 8 коалиции и 24 партии. По реда на регистрацията това са:
Коалиция „Демократична България – Обединение”, включваща ДСБ, „Да, България” и Партия „Зелено движение”.
ПП „Републиканци за България” на бившия вицепремиер Цветан Цветанов.
Коалиция „Изправи се! Мутри вън” на Мая Манолова и дмата от „Отровното трио” - Николай Хаджигенов и Армен Бабикян, включваща ПП „Движение 21”, „Движение България на гражданите” и Единна народна партия.
Коалиция „БСП за България” – БСП, „Нова зора”, „Комунистическа партия на България”, „Политически клуб Екогласност” и „Политически клуб „Тракия”.
Патриотична коалиция – ВОЛЯ и НФСБ
Партия на Зелените
ПП АБВ
ПП МИР
ПП „Възраждане”
ПП „Българска прогресивна линия”
Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна” – Българска социалдемокрация „Евролевица”, ПП „Европейска сигурност и интеграция”, „Родолюбие 2000”.
ПП „Глас народен” на Светльо Витков
ПП „ПРАВОТО”
ПП „Пряка демокрация”
ПП „Атака”
ПП „Консервативно обединение на десницата КОД” на бившия министър Петър Москов
Коалиция „Ние, гражданите” – ПП Коалиция за теб България, ПП Българска демократическа общност
ПП „Възраждане на отечеството”
ВМРО
ДПС
Български земеделски народен съюз на бившия министър Николай Ненчев
ПП „Има такъв народ” на Слави Трифонов
Българско национално обединение – БНО
Български национален съюз „Нова демокрация” на Боян Расате
Коалиция ГЕРБ – СДС
ПП „Движение на непартийните кандидати”
ПП НАЦИЯ
ПП „България на труда и разума”
ПП „Български съюз за директна демокрация”
ПП „Благоденствие – Обединение – Градивност” на Иван Габеров
ПП „Общество за нова България”
Коалиция „Граждани от Протеста”

Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
Парламентарни избори 2021
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати