Понеделник, 27 Дек 2021
            
Горна Оряховица Други

Ръст на болните с диабет след прекаран COVID отчитат в Горна Оряховица

  23.02.2021 15:54
Ръст на болните с диабет след прекаран COVID отчитат в Горна Оряховица

От началото на 2021 г. намаля натискът на пациенти с коронавирусна инфекция върху МБАЛ "Св. Иван Рилски" в Горна Оряховица и нормалният режим на работа в лечебното заведение се възстановява. През януари и февруари обаче е регистриран ръст на болни със захарен диабет след прекаран Ковид-19 след провеждане на лечение с големи дози кортикостероиди, както и на пациенти с влошен гликемичен контрол от преживян стрес след социална изолация, самолечение, ограничени лекарски консултации, неправилно хранене.
Това съобщи д-р Ели Маринова, началник на Второ вътрешно отделение в болницата.
За 2020 г., преминала под знака на коронавирусната инфекция, във Второ вътрешно отделение са били лекувани 1301 болни, от които 388 с ендокринни заболявания и 913 с пулмологични. В сравнение с предходни години има сериозно увеличение на пациентите с белодробни заболявания, което е разбираемо в контекста на пандемията. През 2019 г. техният брой е бил 725-ма. В отделението са приемани пациенти от общините Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Елена, Златарица, Велико Търново и Полски Тръмбеш, уточнява още д-р Маринова.
Във Второ вътрешно отделение са обособени два сектора - ендокринологичен с 11 легла и пулмологичен с 14 легла. Най- голям е броят на пациентите в ендокринологичния сектор със захарен диабет - тип 2. "Увеличението им се свързва с неправилно хранене, с наднормено тегло и затлъстяване, както и с обездвижване. ", коментира още д-р Маринова.
"Работим в отделението основно с пациенти със захарен диабет - тип 1 и тип 2, които се нуждаят от уточняване и корекции на антидиабетната терапия. Много хора страдат от диабет, тъй като са с наднормено тегло, но той не е установен и те не знаят. Колкото по-рано се диагностицира и се проведе лечение, толкова по-малък е рискът от по-късни съдови усложнения", допълва и д-р Петя Колева, един от дългогодишните ендокринолози във Второ вътрешно отделение.
В отделението се лекуват болни с новооткрит, декомпенсиран и с различни усложнения диабет, които налагат задължителна хоспитализация - кетоацедози, хипогликемии, хиперосмоларни състояния, тежки декомпенсации на диабета с неврологични усложнения, влошаване на бъбречната функция, очни и съдови усложнения.
Лечението на болните се осъществява от 6 опитни и квалифицирани лекари, двама от които са със специалност "Ендокринология и обмяна на веществата", трима - с "Вътрешни болести" и един специализант по ендокринология.
"В условията на пандемия наблюдавахме, че не малък процент от хоспитализираните с Ковид-19 са със съпътстващ захарен диабет, като голяма част от тях бяха лекувани в интензивни отделения, за съжаление, често с лоша прогноза", коментира още д-р Маринова.
"През последните години промените в лечението на захарния диабет са значително по-динамични, тъй като в клиничната практика навлязоха нови групи медикаменти. Намираме се в ерата на инсулиновите аналози, с които целим постигане на оптимален контрол и свобода на всекидневието на диабетно болните. В отделението ежедневно се провежда обучение на диабетиците - как се прилага правилно инсулина, как да се извършва самоконтрол на кръвна захар. Изключитено важна част от лечението са препоръките за добър контрол на диабета, за правилен начин на живот, режим на хранене, контрол на теглото, физическа активност", коментира още д-р Ели Маринова.
Тя припомня, че захарният диабет е социално значимо заболяване, той влошава качеството на живота. На различните етапи настъпва инвалидизация, бъбречна недостатъчност, ампутации, слепота. Болестта се отразява тежко и върху психиката. Диабетиците са сред хората с компрометиран имунитет, които по-често боледуват от вирусни и бактериални инфекции. "Това налага да се вземат навреме предпазни мерки, да се следят добрият гликемичен контрол и при поява на симптоми и усложнения на диабета, тези хора да се насочват и постъпват за болнично лечение".


Ключови думи
МБАЛ "Св. Иван Рилски" Горна Оряховица диабет COVID
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати