Събота, 22 Май 2021
            
Горна Оряховица Спорт

Най-добрите български акробати се състезават за място в националния в Горна Оряховица

  20.02.2021 14:11
Най-добрите български акробати се състезават за място в националния в Горна Оряховица

Залата по акробатика на спортен комплекс „Никола Петров” е домакин на контролно състезание по спортна акробатика, което ще определи състава на националния отбор за Световното първенство. В продължение на три дни най-добрите акробати в България се конкурират, за да докажат на националния селекционер Драгомир Драганов и ръководството на Федерацията, че заслужават да представят страната ни на Световното в Швейцария това лято.

Световното първенство ще се проведе в Швейцария, като в края на юни ще се състезават по-малките възрасти, а в началото на юли са големите. До 19 март Българската федерация трябва да заяви с какви видове ще участва, а до края на май трябва да се подадат и поименните заявки. За да се определи състава на националния отбор ще се направят две контролни състезания, като първото е в Горна Оряховица. Второто ще е по време на Световната купа, домакин на която е София през април.

В първото контролно участват над 50 състезатели в 13 вида от 7 клуба. Сред тях са и три горнооряховски вида – двойка жени във възраст 9-16 години на „Акро Нова” – Магдалена Тодорова и Елина Хинкова, тройка жени в същата възраст отново на „Акро Нова” – Ванеса Стойчева, Елеонора Помакова и Михаела Ганчева и двойка мъже 10-18 години на „Джим денс” – Данаил Николов и Мартин Николов. След изиграването на първите съчетания всички състезатели станаха част от празника на Елена Хинкова, която навърши 16 години и бе изненадана с торта и бурните овации на всички в залата.

Има много мотивирани и качествени състезатели, но на този етап повечето не са на нивото на Световното първенство. За щастие имаме достатъчно време и ще се постараем да изведем всички в лагерна обстановка и да влезем във върхова форма за голямото състезание, коментира националният селекционер Драгомир Драганов. На този етап единствено женската двойка на „Нефтохимик” и клуба от „Ботевград” е наистина готовд. Има няколко вида, които в момента са контузени, но ще бъдат във форма скоро. При големите залагаме много на женската тройка на ЦСКА и смесената двойка Теодор Великов и Маринела Костадинова. Най-оптимистичното е, че толкова много деца с потенциал не сме имали отдавна. Това дава възможност за селекция и реализация в по-дългосрочен план. Тази година ни предстои и Европейско първенство, а моят поглед вече е в 2023 г., когато България ще е домакин на следващото Европейско и искам тогава да се представим с много силен отбор, каза още Драганов.

Горна Оряховица единствена разполага с добри условия за тренировки и състезания през зимата. Залата е голяма, проектирана за акробатика и най-важното – отоплена. Отоплението е голям проблем за нашия спорт и много добри центрове отпаднаха именно заради липсата на елементарни условия през зимата. Дори такива утвърдени и успешни школи като София, Бургас, Сливен, Ботевград имат проблем с базата си. Затова ще настояваме, заедно с други спортове като плуването например, да получим допълнителна подкрепа за отопление и консумативи през зимата, тъй като това е изключително важен сезон за нас и не можем да си позволим да прекъснем подготовката, защото в залите ни е мразовито, каза генералният секретар на Федерацията по спортна акробатика Недко Костадинов.

2021 г. ще е много трудна за БФСА, защото трябва да осигури финансиране за две големи състезания. Заради пандемията, Световното първенство, което трябваше да е миналата година, беше отложено и за първи път в една година ще има и Световно, и Европейско. Швейцария е изключително скъпа дестинация и само това състезание ще изчерпи бюджета на Федерацията. Вярно, че бюджетът, получаван от Министерството на спорта, е запазен, но в същото време отпадат спонсори заради икономическите трудности покрай пандемията. Така че Федерацията няма да се справи, ако не получи допълнителна помощ.

Имаме видове, които заслужават да участват на голямо първенство. Имаме много качествени млади състезатели, които до година-две ще влязат в големите възрасти. Трябва да им дадем възможност да се изявят сега, за да ги мотивираме да останат в спорта, коментира Костадинов. Състоянието на националния отбор е задоволително, въпреки че 2020 г. беше направо кризисна за спорта. Разпокъсването на подготовката, което се наложи на няколко пъти заради пандемията, няма как да не се отрази на формата. Но аз съм благодарен, че поне успяхме да задържим състезателите си в залата и имаме възможност да поправим щетите, които ни нанесе ковид-кризата, каза още Недко Костадинов.


Ключови думи
акробатика контролно състезание Световно първенство Недко Костадинов Драгомир Драганов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати