Сряда, 28 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Драгановчани загубиха търпение и блокираха пътя В. Търново – Русе, заради липсата на вода

  20.02.2021 10:25
Драгановчани загубиха търпение и блокираха пътя В. Търново – Русе, заради липсата на вода

Десетки жители на Драганово блокираха тази сутрин главен път Русе – Велико Търново при отбивката за Янтра, за да привлекат внимание към проблема си – системната липса на вода.

Миналата година драгановчани на няколко пъти се опитваха да накарат някой да се заеме с проблема им. Писаха писма, правиха общоселски събирания и в крайна сметка много от тях посрещнаха Коледа и Нова година със сухи чешми. От началото на годината проблемът не само че не се решава, но се и задълбочава.

Затова бе създаден Инициативен комитет. „От години търпим пренебрежението от страна на отговорната институция – „ВиК-Йовковци" - към най-голямото село в община Горна Оряховица - Драганово. В тази връзка, решихме да създадем инициативен комитет, който официално да предприеме решителни действия за спряването с този дългогодишен проблем. Всеки желаещ да подкрепи каузата ни,село Драганово най-после да има постоянно водоподаване и чиста вода, може да се включи”, призоваха организаторите на първия протест – затварянето на пътя.

Проблемът с водата се отнася най-вече до високите части на селото, където или налягането е слабо, или пък водата напълно спира при по-голямо потребление. Причината не са аварии, а амортизирана мрежа. От ВиК твърдят, че към селото се подава достатъчно вода, но тя не стига до високите части на селото.

Водните проблеми на хората в селото са много стари. Някога масово си продаваха къщите по високото и се местеха надолу, спомнят си по-възрастните жители на селото. Тогава обаче Драганово се е захранвало от местни водоизточници, след това е вързано към „Йовковци”.

Водопроводът е от края на 70-те години на миналия век и вече е силно амортизиран. Има много загуби по трасето и това е едната причина да не стига вода до по-високите квартали. През лятото особено става много тежко, когато се завръщат масово гастарбайтерите от чужбина и населението на селото значително се увеличава. Но тази година и зимата се оказа същото толкова суха, колкото беше и лятото, въпреки дъждовете.

 


Ключови думи
Драганово вода протест
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати