Понеделник, 26 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Общество

Психолог, логопед и ресурсен учител подкрепят децата в ДГ „Елена Грънчарова” в Горна Оряховица

  20.02.2021 06:30
Психолог, логопед и ресурсен учител подкрепят децата в ДГ „Елена Грънчарова” в Горна Оряховица

Екип от специалисти с различни профили работи с децата в Детска градина „Елена Грънчарова”, за да получат помощ изоставащите и за да се насърчат талантливите. Психолог, логопед, ресурсен учител, възпитател и образователен медиатор, както и всички старши учители участват в екипа, чиято цел е към всяко дете да се подходи индивидуално и то така, че то да развие възможно най-добре своя потенциал.
Детската градина работи по проект на МОН „Активно приобщаване в системата на предучилищното образование”, който стартира миналата година и в период от 30 месеца ще осигури над 82 милиона лева за специфични дейности в детските градини, които трябва да помогнат за личностното развитие на децата и да предотвратят отпадането им от училище. Чрез този проект в ДГ „Елена Грънчарова” са наети психолог и ресурсен учител, както и медиатор. Така детската градина вече има пълен екип за подкрепа на личностното развитие на децата.
Целта е рано да се диагностицират психически, емоционални, социални и т. нат. проблеми при децата и съответно рано да се предприемат мерки за преодоляване на поведенчески или обучителни дефицити. Всеки един от членовете на екипа работи индивидуално с децата, но и всички се допълват, защото рядко проблемите засягат само една специализирана област.
Най-кратко казано има обща подкрепа за деца с емоционални и поведенчески проблеми, обучителни затруднения, деца от уязвими групи и допълнителна подкрепа за деца с увреждания и хронични заболявания.
Логопедът Мая Симеонова работи с деца с комуникативни затруднения – неправилно звукопроизношение, заекване, недоразвита реч. В дигиталния ни свят това стават все по-чести проблеми. Особено когато децата израстват не с приказки, четени от баба, а с филмчета от таблета. Има деца, които проговарят на английски, но дори на 4 години вербалното общуване на български им е трудно.
За всяко дете се изготвя план и всеки специалист си залага цели и задачи. Постигнатите резултати се отчитат и, ако е нужно, се правят корекции, обяснява психологът Милка Христова. Травмираните и емоционално подтиснати деца не са изключение, но много повече са децата, които растат без достатъчно внимание и това води до изоставане и в обучението, и най-вече в емоционалното израстване.
Ресурсният учител Сехяр Мехмедова работи индивидуално с всяко хлапе с увреждане или някаква специфична диагноза.

Тя влиза и в групите, за да помогне на колегите преподаватели, за да се навакса изоставането на детето.
На практика най-много са децата с обучителни затруднения, които са следствие не на някакви интелектуални проблеми, а най-вече на емоционални липси в семейството.
Не става въпрос, че родителите не се грижат за децата си – напротив. Днешните деца са свръхобгрижвани и презадоволени. Но много родители наблягат на материалната задоволеност, а забравят за вниманието и общуването.
Класическото семейство, каквото го знаем от старите книги, вече не съществува. Но все още няма изработен защитен механизъм за липсите, които са се породили от това. Един от проблемите, пред които се изправя екипът за подкрепа на личностното развитие, е неразбирането и дори поставянето на бариери от страна на родителите. Много от тях отхвърлят до последно мисълта, че детето им има някакъв проблем. Идеята да се работи с логопед, особено пък с психолог, за много е абсурдна. В крайна сметка се стига до тяхната помощ, но се губи много ценно време.
Децата днес са емоционално незрели. Растат прекалено обгрижвани, непознаващи граници и незачитащи авторитети. Работят чудесно с таблети и всякакви технологични джаджи, но не могат да оправят дясната и лявата обувка и не знаят как се държи ножица. Добри са с технологиите, но нямат елементарна самостоятелност в недигиталния свят. Страдат от липса на внимание, защото няма кой да им разказва приказки, да реди кубчета и пъзели с тях, вместо това им се дава устройството, пълно с герои, които са истинските приятели на хлапето.
Опитваме се да компенсираме липсата на внимание. Основната ни цел е да подготвим децата емоционално и интелектуално за училище. Да направим така, че те като ученици да бъдат достатъчно самостоятелни и способни да вървят напред. Такива специалисти, каквито имаме ние, са голямо богатство и се надявам, че ще успеем да задържим екипа и след като приключи проектът, коментира директорката на ДГ „Елена Грънчарова” Десислава Бошнакова.
Другата голяма цел на екипа е да открива и насърчава талантите. За даровитите деца се говори, когато постигнат големи успехи, но за да стигнат до там, те също имат нужда от подкрепа. Да забележиш таланта, да убедиш родителя, че си заслужава да инвестира време и средства за развиването му - това никак не е лесна задача всъщност. Днешните деца са много талантливи. През миналата година, въпреки ограниченията на пандемията, имаме над 100 лауреата от всякакви конкурси и състезания, казва Десислава Бошнакова. Но и за даровитите, както и за изоставащите деца, се иска едно и също – внимание и грижа, и то индивидуално за всяко дете, защото всички са много различни. И при всички случаи се иска участие на всички страни – учители и възпитатели, специалисти и родители.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ДГ "Елена Грънчарова" - Горна Оряховица Десислава Бошнакова Сехяр Мехмедова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати