Понеделник, 17 Oct 2022
            
Други Лясковец

Бивш голям производител изкоренява лозята си в Лясковец

  13.02.2021 07:30
Бивш голям производител изкоренява лозята си в Лясковец

Лозарската слава на Лясковец е на път съвсем да остане в старите книги, след като винопроизводството отмря още преди години. В момента се изкореняват последните лози от масива на един от големите лозари в миналото Иван Вълчев. В същото време в ликвидация е дружеството, което стопанисва най-големите масиви в общината - „Лясковски лозя” АД, но засега купувачи за масивите му няма.


Продължават да упорстват двама-трима по-дребни производители. Петър Тахрилов е единственият, който си позволи да увеличава масивите си в последните години, но и той вече размисля дали да не тръгне към редуциране. Няма да се откажа, дори да намаля площите, но си е пълна трагедия, казва лозарят.
В момента той отглежда около 300 декара, но има сериозни съмнения, че се е надскочил. Не защото не вярва в своите възможности, а защото е силно разколебан в бъдещето на своя отрасъл.
Дребните производители не съумяхме да създадем браншова организация, която да защитава интересите ни. В момента лозарите получават субсидии колкото зърнопроизводителите. По три пера ни докарват общо 45 лева на декар. Но едно поле със слънчоглед го жъне комбайн, а в един лозов масив има адски много ръчна работа. Надниците се вдигат всяка година, а изкупните цени падат. Слънчогледът вече се продава за лев, нас ни натискат да паднем до 50 стотинки за килограм. Ние сме в преса, но търпим и се надяваме, че в новия програмен период ще намерят начин да ни подкрепят повече, казва още Тахрилов.
Няма смисъл, казвам го с болка, защото животът ми е свързан с лозарството, казва Иван Вълчев. Той почти е изкоренил собствения си масив, а в същото време е ликвидатор на дружеството „Лясковски лозя”, чийто управител беше. Говори се, че интерес към масивите има Банко Банков – шефът на военния завод, но засега купувач за активите на дружеството не се е появил официално.
Субсидиите в Румъния са десет пъти по-големи от тези в България, затова румънските лозари произвеждат евтино грозде. В последните години нашите винпроми купуват румънско грозде, което им идва в складовете на 60 стотинки с всички разходи. Ние как да постигнем тази цена. Преди 5 години надникът беше 15 лева, а гроздето беше 90 стотинки, дори лев. Сега надникът е 30 лева, а гроздето ни го искат да е под 60 стотинки. Как да стане? Затова се изкореняват лозя, коментира Вълчев.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Иван Вълчев лозя Лясковец Банко Банков Петър Тахрилов Лясковец
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати