Понеделник, 10 Май 2021
            
Горна Оряховица Спорт

Николай Момъков спечели сребърен медал от Държавното по свободна борба за кадети

  08.02.2021 13:40
Николай Момъков спечели сребърен медал от Държавното по свободна борба за кадети

В първата си година в новата възраст състезателят на „Локомотив” Николай Момъков спечели сребърен медал в кат. 65 кг. на Държавното лично първенство за кадети. Домакин на шампионата във възраст 16-17 години беше Бургас. Участваха 182 състезатели от 42 клуба, сред които и трима борци на „Локомотив”.

В категория 65 кг премериха сили 28 състезатели. Николай Момъков започна с победа с технически туш над Димитър Чолаков от „Бургас”. Втората среща на „локомотивеца” беше изключително оспорвана и той спечели заради последно взети точки срещу Светослав Иванов от Варна. Николай изоставаше в схватката с 2:8, но успя да се мобилизира и да направи 8:8, с което спечели победата. Последва туш над Александър Желев от клуб „Илия Павлов” (ВТ). На полуфинала Момъков поведе с 10:2, а впоследствие и тушира Илия Илиев от клуб „Станка Златева”. Финалът го изправи срещу Дянко Дянков от Стара Загора, който успя да стигне до победата със 7:3, а за Николай Момъков остана сребърното отличие.

В същата категория „Локомотив” се представи с още един състезател – Денислав Папов, който остана 9-ти сред 28-те участници. Денислав също тръгна с победа, като тушира Ертан Мухарем от Айтос. Последва обаче загуба от Александър Желев от Велико Търново, която му препречи пътя към борбата за медалите.

Емил Ангелов в кат. 60 кг остана в подножието на медалите и зае 5-то място. Той също се бори за първа година при кадетите. В първия кръг Емил победи с технически туш Николай Василев от „Левски”. Последва много оспорвана среща с бъдещия шампион Дениз Ибрям от Стремци, в която Емил отстъпи с минималното 1:2. В първата репешажна схватка „локомотивецът” победи с технически туш Зейхан Сабриев от Севлиево, но в битката за бронзовия медал малко не му достигна срещу Бисер Пенев от отбора на Станка Златева и загуби с 3:5.

Изключително съм доволен от моите състезатели, защото те показаха много хъс за победа и израстване, въпреки че Николай и Емил са нови за тази възраст. Радвам се, че момчетата бяха психически освободени и жадни за борба. При Денислав имаше повече напрежение и то му попречи да покаже възможностите си по-добре. Но се надявам, че на следващото първенство в тази възраст, което ще е в средата на март, да покажем повече и да надградим над вече завоюваните позиции. Това ще стане с повече труд и пот в залата, за което тези момчета са готови, коментира треньорът Николай Ганев.

Европейското първенство за кадетите тази година ще е в Самоков от 14 до 20 юни. Затова и второто републиканско първенство ще е в същата зала между 18 и 21 март.


Ключови думи
борба Николай Момъков Локомотив
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати