Неделя, 08 Сеп 2024
            
Велико Търново Общество

Доброто от пандемията: Млади хора се връщат във Велико Търново, за да правят кариера тук

  06.02.2021 07:49
Доброто от пандемията: Млади хора се връщат във Велико Търново, за да правят кариера тук

Ако има нещо хубаво в месеците на ограничения и страхове, които преминахме и които тепърва ни предстоят, то е че много бизнеси се ориентираха към дистанционна работа и работа home office. Това пък позволи на много млади хора да намерят път назад към родното си място и по този начин дават шанс на по-малки градове да погледнат с повече надежда за решаване на демографските си проблеми.
Велико Търново е един от тези градове, които много разчитат на дигиталния бизнес и изнесените работни места. IT секторът се развива доста добре в последните години, регионът беше избран и от доста аутсорсинг компании. Това, заедно с големия плюс – Университета, все пак дава шанс на Велико Търново да се надява, че може да задържи своите добре образовани млади хора, а защо не и да привлече от други места. И тук не говорим просто за младежи с висше образование, а с такова образование, което е приложимо във високотехнологичен бизнес с висока добавена стойност и съответно добри заплати. Това всъщност е единствената възможност да се пречупи иначе плашещата посока на демографската крива, която нарежда областта на едно от последните места в страната по съотношението хора в активна възраст и пенсионери.
На този етап областта е с най-висока заетост в страната и това е факт вече няколко години. Не безработицата, а липсата на кадри е проблемът в Търновско. Но е факт, че доходите в региона са далеч под средните за страната и още по-далеч от тези в столицата, накъдето изчезват кажи- речи всички амбициозни млади хора веднага след завършване на средното си образование.
Но пък пандемията сякаш даде шанс трендът да се обърне и младите търновци да се върнат, защото откриват все повече възможности за себе си в родния си град.
Не съм единствената, но много малко от моите съученици останаха във Велико Търново след гимназията. Повечето заминаха за София, други за чужбина. Аз винаги съм вярвала, че в моя град има място за мен. И съм го търсила чрез различни активности. Минаха години и сега разбирам, че много от моите връстници също са търсели път към родния си град, а през последната година виждам, че много от тях се връщат, споделя PR специалистът Виктория Добринова.
Тя е завършила ПМГ „Васил Друмев”. След това „Връзки с обществеността“ във Великотърновския университет и учи магистратура „Реклама и бранд мениджмънт“ във ВУЗФ, София, като през това време не спира да търси възможности и да трупа опит в сферата на ПР-а и организацията на събития. Миналата година Виктория беше сред номинираните в проекта на „Дарик радио” за вдъхновяващи личности „40 до 40“. Сега е част от екипа на агенцията за дигитален маркетинг CreateX - първата в региона, която предлага пълно обслужване в сферата на SEO, PPC, социални мрежи, email marketing и др.
Заедно с нея работят дузина млади хора, повечето от които са започнали кариерното си развитие в столицата, дори в чужбина, но са се върнали във Велико Търново.
Почти всички сме от Велико Търново и региона. Повечето са се развивали в своите специалности в големи градове, но винаги са търсели начин да се върнат в родното си място. Това ни обединява, както и каузата да създадем Дигитален Търновград – общност от хора, компании и бизнеси, които се развиват в областта на дигиталните технологии, разказва Виктория.
Основателят на CreateX Александър Иванов, който е и сред преподавателите по дигитален маркетинг на SoftUni Digital, също е от Велико Търново, но е започнал бизнеса си в София. Преди няколко месеца пандемията го връща за по-дълго в родния град и той открива, че всъщност Търново е много перспективен регион с активен бизнес и способни млади хора. Така той прави първи клон в страната на своята фирма и започва да привлича себеподобни – активни, мотивирани и вярващи, че имат бъдеще и в своя град. Офисът е отворен през септември. Въпреки пандемията, а може би заради нея, агенцията се разраства стремглаво и само за 2020 г. екипът й се е увеличил с 54%, а клиентите - с 67%.
„Велико Търново е страшно перспективен град, тук не само има много бизнес, но има и много млади хора, които са жадни за развитие в сферата и имат нужда от поле за изява. Благодарен съм, че мога да допринеса по този начин на развитието на родния ми град”, казва Александър.
Под добър бизнес не се разбира само бизнес, свързан с високите технологии. Клиенти на фирмата са над 50 компании, които се развиват в най-различни сфери – от предлагането на услуги до производството, от части за автомобили до сушени плодове. Общото е, че това са бизнеси, които търсят повече изява в интернет пространството. Те са оценили предимствата на интернет търговията и искат да разширят присъствието си в дигиталния свят.
За много бизнеси пандемията донесе големи ограничения и много пречки. Много хора пострадаха. Фирми свиха бюджетите си и персонала си. Но пък за други пандемията беше добър учител. Много компании се научиха, че работата може да се върши и дистанционно, че home office е добра възможност. За нас последните месеци бяха време за много работа, клиентите се удвоиха. Този процес ме прави сигурна, че съм била права да смятам, че моят живот може да бъде успешен и в родния ми град. Много мои приятели вече мислят същото. Дигиталната среда сваля границите и размива географските локации. Офисът ни във Велико Търново има клиенти не само от региона, но и от страната и  чужбина. Ние имаме възможност да живеем в града, който обичаме, и да работим с целия свят, това е предимството на Дигиталния Търновград, обяснява Виктория.
Екипът на фирмата е около 20 души, половината от които са в офиса във Велико Търново. Те са всъщност от целия Търновски регион. Непрекъснато се търсят и нови хора - както за местния офис, така и за този в София.
Агенцията предлага стажантска програма, подходяща както за прохождащи в дигиталния маркетинг, така и за по-напреднали. Програмата позволява на младите хора да се развиват като професионалисти, но и е възможност за дългосрочни отношения и кариерно развитие. „Към момента екипът, който се развива най-бързо, е SEO екипът. Там в момента търсим най-вече стажант, който да се отдаде на link building - опитът не е задължителен, по-скоро са нужни базови познания. В другите направления на SEO също имаме отворени стажантски позиции. Търсим мотивирани хора, които имат желание да учат и да се развиват, а ние имаме всички обучителни и менторски ресурси, за да съдействаме с това. Общата цел е да си създадем среда от специалисти в дигиталния маркетинг на местно ниво и да градим заедно дигитален Търновград”, разказва Александър.
Никак не е лесно да намерим подходящите хора. Във Велико Търново тепърва се основава такава общност и все още се откриваме един друг. Двама-трима от най-силните ни кадри са студенти или току-що завършили Университета. Взаимно се учим един от друг и това е вдъхновяващо, казва още Виктория.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Дигитален Търновград CreateX
Последни
Седмицата
Анкета