Неделя, 02 Oct 2022
            
Горна Оряховица Други

24 учители в Горнооряховско получиха първата доза от ваксината срещу COVID-19

  27.01.2021 14:19
24 учители в Горнооряховско получиха първата доза от ваксината срещу COVID-19

24 учители от горнооряховско, които са заявили желание за ваксиниране, са получили първата доза от ваксината. Имунизацията на преподавателите става в два пункта – кабинетите на личните лекари д-р Боряна Тонева и д-р Ваня Николова. Организацията се прави от РЗИ, като инспекцията доставя ваксините и уведомява подлежащите на ваксиниране за графика на кампанията.

В първия ден – 26 януари, в двата кабинета са доставени 4 флакона от ваксината. Всеки флакон се дозира за 6 души, така че двете лекарки са направили по 12 имунизации. Хората са известени за графика за ваксиниране от РЗИ, като няколко души са били в резерв, ако някой от първите поканени се откаже. Целта е ваксината да се оползотвори максимално добре.

За нас също беше изпитание, тъй като за първи път правим такава имунизация. Разпределянето на един флакон в 6 дози изисква прецизност и ни беше притеснено. Но в първия ден всичко мина много добре. Организацията беше много строга и най-важното нямаше никакви нежелани реакции при ваксинираните, сподели д-р Боряна Тонева.

Задължението на лекарите в тази кампания е да направят първичен преглед на пациента, да му обяснят възможните странични ефекти и да дозират ваксината. След не по-малко от три седмици ще бъде поставена и втората доза, за да се завърши ваксинацията. През това време се очаква РЗИ да получи нова пратка от ваксини, за да продължи кампанията и за останалите, заявили желание педагози. За Горна Оряховица те не са чак толкова много. На този етап около стотина учители са пожелали да бъдат ваксинирани. Но те ще трябва да изчакат нова доставка.


Ключови думи
ваксина учители РЗИ д-р Боряна Тонева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати