Вторник, 27 Апр 2021
            
Елена Култура

В Елена удостоиха с Почетен знак „Стоян Михайловски“ съсценариста на „Улицата“ и „Как ще ги стигнем американците“ Людмил Станев

  25.01.2021 12:44
В Елена удостоиха с Почетен знак „Стоян Михайловски“ съсценариста на „Улицата“ и „Как ще ги стигнем американците“ Людмил Станев

Писателят Людмил Станев е тазгодишният носител на литературната награда „Почетен знак „Стоян Михайловски“. Присъждането на най-високото отличие на Община Елена на талантливи български писатели и публицисти става с решение на Общинския съвет на сесия през месец януари и е във връзка с рождената дата на Михайловски – 7 януари.
Номинираният за почетния знак Людмил Станев, медик по образование, е автор с остро сатирично перо, намерил достойно място в съвременната българска литература с книгите „Ненакърнимо“, „Малка нощна приказка“, „Неприятният татарин“, „По-малко“, „Няма такава книга“, „Приятели мои“, „Рязко“.
Късометражният игрален филм по негов сценарий „Концерт за кларинет и оркестър“ /2019 г./ получава специалната награда на кмета на Варна от XVIII фестивал на червенокръстките и здравни филми и първа награда на конкурса за късометражно кино „Синелибри 2019“. Творчеството му включва над 500 авторски текста във вестници, сценарист и съсценарист е на „Как ще ги стигнем американците“, „Мармалад“ и ТV поредицата „Улицата“, „Измислици премислици“, „Клиника на третия етаж“ и филма „Малка нощна приказка“.
Член е на Управителния съвет и редколегията на списание „Страница“. От 13 години води постоянно авторско предаване за литература в радио Варна – „Морска гара“, за което има награда „Осма муза“ за най-добро радиопредаване за литература. Людмил Станев е отличен и с наградите „Чудомир“ и „Христо Г. Данов“.
„Без любов животът е пустиня, твърди култовият автор в интервю за в. „Сега“. Липсата на любов е големият страх, който имам. Не само в личен план, а и между хората, които ме заобикалят. Защото човек без любов е мъртъв. Само една биологична машина, която функционира - храни се, ходи в тоалетната, ходи на работа, гледа телевизия, пак се храни, пак ходи в тоалетната... Всичко става пустиня…
Аз за България мисля по-скоро като за география. Но се надявам, че някога тя ще стане и държава, нормална държава. Всяко нещо има край, нали? И пътят в пустинята на Мойсей, и демократичният преход. У нас е царството на крайностите. Виждам много зли хора, а виждам и много озарени, даващи всичко от себе си хора. Вероятно има баланс между силите на доброто и злото. В момента у нас обаче този баланс е нарушен. Ще ми се да съумеем да възпитаме нашите деца в духа на нормалните ценности. За да стане държавата пълна с нормални хора“.
С оригиналното си творчество, с мястото, което заема в съвременната българска литература, Людмил Станев е сред авторите и личностите, които безспорно могат да се нарекат продължители на делото на Стоян Михайловски и да бъде сред носителите на литературната награда.
През последните години тя се връчва на 24 май, с изключение на 2020 г. заради епидемичната обстановка. Писателят Владимир Зарев получи почетния знак за Деня на народните будители./ сн. Община Елена


Ключови думи
Людмил Станев Почетен знак "Стоян Михайловски" Община Елена
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати