Събота, 01 Oct 2022
            
Велико Търново Култура

Оперетата „Принцесата на цирка“ на Калман с премиера във великотърновския театър

  25.01.2021 11:05
Оперетата „Принцесата на цирка“ на Калман с премиера във великотърновския театър

Оперетата „Принцесата на цирка“ на Имре Калман репетира съставът на Музикално-драматичния театър „Константин Кисимов” във Велико Търново В новото премиерно заглавие участват солисти и артисти, оркестър, хор и балет на МДТ. Спектакъла на великотърновска сцена поставя гост-режисьорът Стефан Донев, който е автор и на сценичната версия на оперетата. Той е познат на публиката в старата столица с музикалните спектакли „Четиримата близнаци“ и „Патиланци“.
В постановъчния екип участват още главният диригент на театъра Игор Богданов, художникът Лидия Къркеланова, хореографът Катя Богданова и хормайсторът Яница Брънзелова. Репетициите се провеждат при спазване на физическа дистанция и всички противоепидемични мерки, обясни директорът на театъра Васил Вълчев. Той допълни, че премиерата на обичаната оперета на Калман ще бъде в края на февруари.
„Принцесата на цирка“ е представена за първи пред публика на 26 март 1926 г. в Theater an der Wien и от тогава шества с голям успех по световните сцени. Популярността на постановката била толкова голяма, че според един коментар в пресата само два дни след премиерата най-малко 40 различни директори от Европа са сключили договори с Калман за представяне на оперетата в техните театри.
На три обичани драматични заглавия кани своята публика екипът на МДТ „Константин Кисимов”. На 26 и 28 януари от 19 часа в камерната зала ще бъдат представени спектаклите „Червило“ и „Духът на поета“. На 4 февруари героите от „Гераците“ на Елин Пелин отново ще оживеят на сцената в голяма зала на МДТ. Преди това, на 2 февруари от 19 часа, търновци и гостите на града ще могат да се насладят на оперетата „Прилепът“ на Йохан Щраус-син с участието на солисти и артисти, оркестър, хор и балет на театъра. Според изискванията на Министерството на здравеопазването, спектаклите ще се проведат при спазване на физическа дистанция и всички противоепидемични мерки.
Билети за спектаклите се продават на касата на МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново.


Ключови думи
Принцесата на цирка Калман МТД "Константин Кисимов"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати