Вторник, 28 Дек 2021
            
Горна Оряховица Други

Банята в Горна Оряховица има нов собственик и все още неясно бъдеще

  23.01.2021 08:43
Банята в Горна Оряховица има нов собственик и все още неясно бъдеще

Инвеститор №1 на Горна Оряховица за миналата година добави още една емблематична за града сграда в богатото портфолио на своята собственост. След като за последната година – година и половина Венцислав Стоев купи ГУМ и бившата сграда на БНБ, той стана собственик и на Банята. Сделката е станала в края на декември миналата година, след като бившият собственик – фирма от Сандански, дълго време се чудеше как да се отърве от имота.
Банята е пуста и не носи доходи на собствениците си от дълго време. Последното работещо нещо в сградата беше дискотеката Bathroom, но след дълги спорове и последвали напускания и връщания на наемателя, тя замря още преди големите ограничения на COVID епидемията.
Бившите собственици всъщност са имали планове да развият строителна дейност на парцела и са успели да завършат процедура за ПУП с право на жилищно застрояване с търговска част на първия етаж. Така че новият собственик е с развързани ръце и би могъл както да развива търговска дейност в сегашната сграда, така и да я премахне и да започне ново начинание.
Нямам някакъв конкретен проект. Тепърва трябва да се направи сериозно обследване на сградата, за да реша какво ще й бъде предназначението, коментира Венцислав Стоев.
Градската баня е една от последните големи знакови сгради, построени в началото на XX век и запазени до наши дни. Заедно с Музея и Градските хали, това май са единствените обществени постройки, оцелели без големи промени през последните 100 години.
Не се знаят много факти за историята на Банята, но пък има интересни легенди. Според някои нищо не е потръгнало, откакто тя стана търговски обект, заради проклятие. Твърди се, че парцелът навремето бил към старата джамия, която съборили след Освобождението и това заграбване носи след себе си само нещастия.
Всъщност каръкът е само в последните десет-петнайсет години. Преди това банята като баня си е била доста успешна. Според малкото информация, с която разполага Музеят, градска баня в Горна Оряховица са започнали да строят още през 1885 г. Намирала се на площадчето, известно като „Търкалото”. Сградата била съборена от катастрофалното земетресение, което разтърсва Горна Оряховица точно на 1 юни 1913 година в 11 часа, 33 минути и 45 секунди. Тогава 90% от сградния фонд на града е унищожен. 40 години по-късно, през 1925 година, горнооряховчани отново се радват на предимствата на Градската баня, която е пусната в експлоатация и съществува като такава до началото на демокрацията. Безплатна карта за Градската баня е било едно от предимствата на почетните граждани на града. А за град без канализация и водопровод допреди 40-50 години градската баня си беше абсолютно задължително място поне веднъж седмично за голяма част от старите горнооряховчани. Не само заради къпането, а и заради обмяната на клюки и информация, разбира се.
С идването на демокрацията ролята на Градската баня за хигиенизирането на гражданите замря, което всъщност се усеща доста натрапчиво на някои по-масови прояви. Преди 15-тина години сградата бе продадена с условието да се запази фасадата, по същия начин, както бе продадена и сградата на Градските хали. Няколко фирми опитаха да развият дейност в Банята, но общо взето никоя не успя да постигне истински търговски успех. В същото време собствениците не направиха нищо, за да поддържат сградата, като се изключат козметичните фасадни ремонти от наемателите. Та дали Банята е функционално годна за още търговски предизвикателства, тепърва ще видим, след като новият собственик направи пълно обследване и конструктивен анализ.
Снимка и информация от архива на Исторически музей Горна Оряховица със съдействието на Теменуга Йорданова.
Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Градска баня Горна Оряховица Венцислав Стоев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати