Вторник, 28 Дек 2021
            
Велико Търново Политика

Явор Божанков и Валентин Ламбев от БСП отчетоха мандата си като народни представители

  22.01.2021 15:56
Явор Божанков и Валентин Ламбев от БСП отчетоха мандата си като народни представители

Не смяната на една политическа сила с друга на власт, а смяна на модела на управление на България, възстановяване върховенството на закона и на ролята на Парламента са големите задачи пред БСП, а и пред всички партии. Това трябва да е мисията на БСП в следващия Парламент.
Така смятат народните представители Явор Божанков и Валентин Ламбев, които днес отчетоха работата си през изтичащия мандат на 44 Народно събрание. Божанков и Ламбев припомниха акцентите в дейността си през последните 4 г. и посочиха плановете на партията за предстоящите на 4 април парламентарни избори.
БСП като основна опозиционна сила изпълни една от основните функции – парламентарният контрол. Поставили сме 929 въпроса до момента, а ГЕРБ – 69. Съотношението 13:1 говори кой в този Парламент е контролирал изпълнителната власт. Характерно за 44 Народно събрание е, че министър-председателят почти изцяло избяга от отговори на въпроси и неговите идвания в Парламента се броят на пръстите на едната ръка.
Въпросите, които сме поставили през мандата, касаят инфраструктурата, някои лични проблеми, с които са ни сигнализирали в приемните – безводие в някои населени места, липса на лекарства, транспортни проблеми... За всичко това съм инициирал контрол, след което съм върнал индивидуален отговор на всеки гражданин. Внесъл съм 55 законопроекта, 27 предложения между I и II четене, отчете Явор Божанков.
Сред по-значимите теми, които касаят област Велико Търново, той нареди АМ „Хемус“, АМ „Русе – Велико Търново“ и най-вече връзките на тези важни инфраструктурни проекти към населените места. Що се отнася до връзка с Летището в Горна Оряховица, отчитаме успех, защото изпълнителната власт пое ангажимент и започна работа по реализиране на скоростна връзка до самото Летище. Други въпроси засягат Свищов и т. нар. Дунав мост 3. За съжаление за момента свищовлии няма да имат мост. Поставих множество въпроси за третокласната пътна мрежа, за тунелите на северния вход на Велико Търново, които са в окаяно състояние, за пътя, който свързва Горна Оряховица и Велико Търново, изреди Божанков.
Депутатът е член на 2 постоянни парламентарни комисии – по правни въпроси и по околна среда и води, и 2 временни – едната трябваше да разкрие проблемите с изтичане на информация от НАП, а другата – да следи изразходването на публичен ресурс, свързан с последствията от COVID кризата.
Фокус в работата ми като член на Комисията по околна среда води бе чистотата на въздуха. Актуална към момента е темата за чистотата на въздуха в Горна Оряховица. Преди време алармирах, че един от най-замърсените в това отношение градове остава без финансиране, защото МОСВ е допуснало административна грешка. Проблемът прерасна в национален, защото кметът на Горна Оряховица с основание заведе дело и то стана причина оперативната програма да блокира. За съжаление изпълнителната власт не взе мерки и сега виждаме резултатите, коментира Божанков. С колегите от БСП още следващата седмица ще инициираме парламентарен контрол, който да изясни на какъв етап е делото, откъде идва проблемът и пр., информира в аванс Божанков.
Народният представител не пропусна и темата с безводието. Подобен казус, с който е бил запознат, има в Караисен. От местната власт в Павликени са предприети конкретни действия, от което всички сме доволни, обясни депутатът.
Друга група въпроси, поставени от него, са свързани с масовите протести от м. г. в София. Въпросите ми бяха насочени към използването на насилие от страна на органите, има ли установени виновни, има ли наказани, изреди Явор Божанков.
Сред успехите на БСП той нареди и запазването на училището в Поликраище.
Явор Божанков припомни още, че през мандата БСП е внесла 4 вота на недоверие към правителството – на теми корупция, околна среда, вътрешен ред и сигурност и здравеопазване.
Изкуството на добрия политик е да предвиди проблемите и кризите, преди те да се случат, и да предложи адекватни решения. Смятам, че реагирахме адекватно. Алармирахме за безводието, което очаква България, за проблемите във ВиК сектора, за проблемите с нерегламентирания внос, третиране и изгаряне на отпадъци. Малко по-късно всички тези теми ескалираха. Алармирахме за проблемите в съдебната система и върховенството на закона, а малко по-късно избухнаха масови протести. Проблемите в сектор „Здравеопазване“ не бяха решени и COVID  кризата ги показа – пациенти без достъп до здравеопазване, хора, загубили живота си на стълби пред болници... Предупредихме, че системата е на ръба, че няма медицински персонал, че доболничната помощ не функционира правилно, липсват лекари и т. н. COVID кризата просто направи очевиден един отдавна игнориран от управляващите проблем, заяви Явор Божанков. Очевидно като опозиция сме свършили своята работа, обобщи той.
И продължи по темата COVID.
Между първата и втората вълна парламентарната ни група внесе пакет от икономически, социални и здравни мерки. Лично аз внесох мярка по отношение на ресторантьорския и хотелиерския бранш. За общини като Велико Търново, които разчитат на туризма, това е изключително важен сектор. Ресторантите не могат да бъдат разглеждани като самостоятелна единица – веригата на доставки, производство на зеленчуци, складове е огромна мрежа от хора и работни места. Смятам, че това е един от приоритетните и най-засегнати сектори в България и община Велико Търново. Проведох различни срещи и предложих самостоятелна законодателна инициатива, която целеше да натрупа ликвидност в сектора, като отложи плащането на такса смет, данък сгради и ДДС. Мярката 60:40, трансформирана по-късно в 80:20, цели единствено запазване на работни места. Тази мярка всъщност помага на държавата, която така или иначе в ситуация на безработица ще плаща през трудовата борса да останат работниците при работодателя. Но тя не помага на работодателя да запази бизнеса си. Затова предложих тази ликвидност да се натрупа в затворените браншове и 1 г. след отмяна на извънредното положение те не да не плащат, а да разсрочат плащането на тези разходи. Предложението беше подкрепено от браншовите организации по време на комисията, но, за съжаление, беше отхвърлино от управляващите. Спорлед мен игнорирането на проблема и неадекватните мерки доведоха до сегашната ситуация, в която ресторантьори заплашват, че въпреки ограниченията ще отворят и декларират, че излизат на масови протести, каза още Явор Божанков.
В работата си той е обърнал специално внимание и на младите хора. По негова покана няколко групи младежи – студенти от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, посетиха НС, срещнаха се с президента. По инициатива на Божанков стартира инициативата „Млад законотворец“, в която студенти по право можеха да работят върху законодателни предложения редом с Божанков и негови колеги от Правната комисия в 44 Парламент. Проведени са повече от 10 заседания и срещи, на които младежите успяват да организират свои законодателни инициативи.
Божанков даде отчет и за дарителските кампании, реализирани през изтичащия мандат. С колегите от БСП организирахме инициативи, които целяха да привлекат и граждани, и бизнес, за да се осигурят материали, книги, игри и пр. за децата, останали вкъщи заради корона кризата, посочи един от примерите Явор Божанков.  
Но всички тези усилия не биха имали смисъл, ако хората не излязат масово да гласуват на 4 април. Сега най-важна е организацията на парламентарните избори – те да бъдат честни, да се справим с купения, контролирания и корпоративния вот, и да проведем избори по време на пандемия без риск за здравето и живота на българските граждани и членовете на комисии, които трябва да работят при сигурни условия. В тази връзка внесохме изменение в Изборния кодекс. Идеята ни е да въведем видеонаблюдение при броенето на бюлетините и попълването на протоколите и актуализиране на избирателните списъци чрез активна регистрация. В краткия период до изборите това са единствените 2 работещи и адекватни мерки, които могат да повишат доверието в изборната система. Що се отнася до извънпарламентарните ни действия, работим по споразумения с НПО, партии и извънпарламентарни формации за провеждане на честни и прозрачни избори. Не става въпрос за коалиции, уточни Явор Божанков. Целта ни е да си помагаме, за да проведем честен вот, допълни той. Това е голямата отговорност на БСП в момента – честният вот и да убеди гражданите в смисъла от гласуването. Защото единственото решение е високата избирателна активност, още веднъж посочи той.
Труден нарече мандата народният представител Валентин Ламбев. В настоящия Парламент той участва в 2 постоянни комисии – по бюджет и финанси и за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика. Предмет на обсъждане в НС са били всички предложения, направени по законите за държавния бюджет, за държавното обществено осигуряване, за Здравната каса.
Направихме предложения за въвеждане на прогресивно подоходно данъчно облагане, за подпомагане на майките за отглеждане на деца до 2 г., за диференцирана ставка за лекарства и някои основни хранителни продукти. Предмет на обществен дебат бе и Комисията за финасов надзор и несъбирането на 700 млн. лв. от фирма за хазартни игри, закриване на комисията с оглед нетърсене на отговорност и проблемите, които доведоха до закриването на всички частни хазартни игри. В Бюджетната комисия сме обсъждали и купуването от Българската банка за развитие на акции от банка със затруднения в България по завишени цени, което ощети българските граждани с над 50 млн. лв. Друг голям проблем, в който все пак правителството се вслуша, е системата СУПТО, която създаде голямо напрежение и проблеми на всички български фирми. За съжаление отмяната на системата стана късно и бяха направени много инвестиции и разходи, които станаха за сметка на фирмите. Този начин на правене на законодателство не е добър и създава напрежение, неясноти и проблеми, коментира Валентин Ламбев.
В Комиисята за наблюдение на приходните агенции и борба със сивата икономика пък са разглеждали опита за регулиране на търговията с нефт и нефтени продукти и неравнопоставеността, които този закон създаде, между малките и големите фирми в сектора. В крайна сметка, с активната работа на БСП, законът претърпя трансформации, припомни Ламбев.
Той също припомни основните проблеми, поставени по време на депутатските приемни в региона – инфраструктура (поставянето на светофар в Шереметя например), кариерата за инертни материали в землището на Балван, безводието и ВиК сектора и др.
Работата ни през тези 4 г. бе съпроводена с незачитането на Народното събрание от страна на министър-председателя. Повечето въпроси към него бяха отклонявани, смята и Валентин Ламбев.   
Една от личните му гордости е гостуването на Томичовия псалтир в България и Велико Търново след близо 800 г. отсъствие. Задачата беше трудна, но се справихме удачно с това голямо културно събитие, показва равносметката на депутата.
Предстоят ни парламентарни избори. Активността е изключително важна, заедно с осигуряването на честност на вота, и възможност за всички български граждани да участват в изборите. Ще направим всичко възможно, за да се гарантира тази възможност, защото гласуването е важно демократично право. Вярвам, че в предстоящите избори БСП отново ще бъде първа политическа сила в областта, както преди 4 г.  
Висока оценка за работата на местните депутати от БСП дадоха областият координатор Петко Тюфекчиев и общинският лидер в Горна Оряховица и член на Националния съвет на партията Огнян Стоянов. Те информираха, че Явор Божанков и Валентин Ламбев са сред номинираните за водачи на листа. Номинации за водачество има и Корнелия Нинова.


Ключови думи
Явор Божанков Валентин Ламбев отчет БСП Огнян Стоянов Петко Тюфекчиев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати