Сряда, 28 Сеп 2022
            
Икономика

Близо 6 000 фирми са поискали подкрепа с оборотен капитал за 89 млн. лв.

  20.01.2021 16:40
Близо 6 000 фирми са поискали подкрепа с оборотен капитал за 89 млн. лв.

Над 6000 търговци от страната са поискали подкрепа чрез оборотен капитал до момента чрез Националната агенция за приходите.
По тази схема търговците, засегнати от противоепидемичните мерки, наложени с 4 заповеди на министъра на здравеопазването, могат да получат 20 %, респ. 10 % от оборота си за съответните периоди на 2019 г. или 2020 г.
Крайният срок за кандидатстване е до 16,30 ч. днес, 20 януари.
Отпускането на безвъзмездната финансова помощ става в срок до 7 дни от одобрението на проектното предложение. Изплащането на сумите ще започне през идната седмица, като от приходната агенция очакват да платят по сметките на дружествата над 30 млн. лв. до 28 януари.     Очакваното одобрение от Европейската комисия е получено късно снощи, което отваря възможността за подпомагане на бизнеса, допълват от НАП.
До момента автоматизирана софтуерна проверка са преминали над 80% от проектните предложения, като предварително одобрение за финансова помощ са получили над 3200 фирми за над 36 млн. лв. За останалите лица, подали заявление за финансова подкрепа, вече се извършват допълнителни проверки от инспекторите по приходите в НАП на декларираните данни за установяване на тяхната допустимост и съответствие с условията за кандидатстване. Общият размер на поисканата подкрепа е 89 млн. лв.  
Сред кандидатите има и такива, които не отговарят на изискванията, като най-честите нарушения са деклариране на оборот за период от 2 месеца, който е по-голям от посочения в справките декларации по ЗДДС, както и искане на финансиране на обекти и дружества, които не са пряко засегнати от заповедите на здравния министър.    
Допълнителна информация за условията за кандидатстване и механизмите за отпускане на помощта може да се получи в специалната рубрика в сайта на НАП - https://nap.bg/page?id=799 или на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700.


Ключови думи
подкрепа фирми оборотен капитал НАП
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати