Петък, 30 Сеп 2022
            
Велико Търново Общество

ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ стартира акция „Рано рани“ и за кандидат-магистри

  18.01.2021 12:41
ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ стартира акция „Рано рани“ и за кандидат-магистри

През пролетта на 2021 г. ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ ще стартира акция „Рано рани“ и за кандидат-магистри, обяви днес ректорското ръководство. Към студентите и колегите си се обърнаха ректорът проф. Христо Бонджолов и заместниците му, които разясниха няколко ключови теми от академичния живот.
Учебният процес за зимния семестър завърши в срок, информира доц. Димитър Симеонов – зам.-ректор по учебната част. Динамичният ритъм, наложен от усложнената епидемична обстановка, доведе до изцяло онлайн с отдалечен достъп обучение, за което бяхме подготвени. Възприетият модел в нашия университет на смесено обучение позволи редуването на синхронни и асинхронни форми, което е гаранция за качеството на обучението. Своевременни и изпреварващи бяха действията в учебната сфера, припомни зам.-ректорът.  
От днес има официално публикуван график за извънредната сесия за държавните изпити по факултети и специалности в Университета, която ще се проведе присъствено при спазване на заповедта на министъра на здравеопазването със срок на действие от 16 януари. Това бе задължителното условие да осигурим успешното дипломиране на нашите студенти, за което ректорското и деканското ръководства обединиха усилия, каза доц. Симеонов.   


От 15 февруари започва летният семестър за студентите редовна форма на обучение. Графикът предвижда занятията да са по корпуси и зали, т. е. подготвяме се за присъствено обучение. Но това би било възможно, само ако ситуацията позволява. Иначе ще се съобразим с ограниченията, които държавата налага, и своевременно ще уведомим за формата, увери още той.  
Стартиралата на 1 декември изцяло на новоизградена платформа на ВТУ акция „Рано рани“ за 6 седмици привлече над 627 кандидат-студенти, от които 494 по държавна поръчка и 133 за платена форма на обучение. Това надминава с 30% резултатите от миналогодишната кампания към края на април. ВТУ отново за първи път в България през пролетта ще стартита „Рано рани“ за кандидат-магистри на ВТУ. До 19 февруари продължава приемът за дистанционните програми в Центъра за квалификация, а от 1 февруари до 1 март ще се приемат документи за записване за обучение по едногодишни педагогически специализации за придобиване на III ПКС към Департамента за продължаващо образование, посочи зам.-ректорът.
В Правилника за прием на студентите за учебната 2021/ 2022 г. са публикавуни графиците и изискванията за кандидатстудентските изпити. През тази година те ще протекат изцяло в онлайн среда, в автономната електронна платформа на ВТУ. Обявени са 4 сесии за общоуниверситетските изпити по български език (тест), история на България (тест) и английски език (тест). Датите са 13 февруари, 20 март, 17 април и 3 юни. Електронното кандидатстване за първия изпит започва на 25 януари и ще продължи до 10 февруари. За всяка сесия електронното подаване на документите ще приключва 3 дни преди съответния изпит.
Редът за подаване на документи за общофакултетските изпити съвпада с този за общоуниверситетските. Първите подобни изпити стартират на 13 февруари с изпит по говорни и комуникативни способности, онлайн изпит по математика и ИТ – на 14 март, онлайн изпити във Факултета по изобразително изкуство – на 24 април, онлайн изпит по музика – на 10 април.
Приемът на първокурсниците по график започва на 14 юни. Смятаме да завършим на 30 юни. При евентуални извънредни обстоятелства сме в готовност да удължим срока за подаване на документи с толкова, колкото МОН би предвидило за завършилите ученици, уточни доц. Димитър Симеонов.
Продължава приемът на документи за докторанти. Желаещите да се обучават имат още 3 седмици да подадат документите си. Най-хубавото е, че парите за наука и тази година са осигурени, с малък процент нагоре. В края на месеца Академичният съвет ще отвори процедурата за разработване на научни проекти във ВТУ. Така че всичко тръгна по своя отъпкан път, независимо от ситуацията. За първи път от 15 г. над 140 заглавия бяха предложени от факултети и катедри на Университетското издателство. Това е предизвикателство – да успеем да ги издадем, но то показва, че присъщите дейности на Университета намират своето място, каза и зам.-ректорът по научната дейност проф. Милко Палангурски.


Приключихме успешно един много труден семестър. Надявам се да сме преодолели голяма част от пандемията. Ако условията позволяват, вторият семестър може да започне присъствено, за да се върнем към нормалността на учебния процес. Каквито и успехи да постигнахме, не са малко и проблемите, които стоят пред нас. Предизвикателства възникват всеки следващ ден. Надявам се да се върнем в аудиториите. Ще опитаме да създадем максимално добри условия за това, увери ректорът проф. Христо Бонджолов.  
Академичният съвет прие предложението ми за увеличаване на работните заплати. Със синдикатите е подписано споразумение, подготвен е анекс към колективния трудов договор.  Заплатите във ВТУ на преподавателите стават почти двойни. Всичко това е регламентирано в споразумението между Съвета на ректорите, МОН и синдикатите. Повишението на заплатите на служителите е изцяло със собствени средсва и е до 30% в зависимост от работата, от квалификацията... При помощния персонал повишението на основните заплати е също от собствени средства, от собствени средства е и повишението на коефициента за прослужено време от 0, 9 на 1,1. Надявам се да оправдаем увеличението на заплатите с още усилия, да покажем по-добри резултати и повече отговорност. За да се надяваме, че всяка следваща година ще можем да си увеличаваме заплатите. Но това зависи изцяло от нас. Свърши се с това някой нещо да ни даде. Правителството направи достатъчен жест с праговете за работните заплати за преподавателите. Но 30% от увеличението за преподавателите е от собствени средства. Новата година за ВТУ започва добре, коментира още ректорът.  
Ректорското ръководство информира още, че ще продължи серията онлайн лекции на преподаватели, представители на бизнеса, общественици, превърлана се в университетски бранд.

Макар и с известен спад в мобилността предвид епидемията, ще продължи и международната дейност на университета, увери ресорният зам.-ректор доц. Димитър Димитров.


Проектът „Студентски практики“ отчете зам.-ректорът по управление на качеството и акредитацията проф. Вихрен Бузов.
Проектът върви добре, въпреки обстановката. Приближаваме изпълнението на половината от отпуснатата квота – близо 800 студенти имат действащи договори, на около 500 от тях разходите са признати и върнати от МОН. Ако продължаваме с тази динамика и ако се разхлабят мерките, предполагам, че до есента ще изпълним квотата и ще можем да искаме от МОН още бройки. Този проект е една от най-важните ни връзки с работодателите, коментира проф. Бузов.
Диманиката в нормативната уредба пък разясни зам.-ректорът по административноправните дейности проф. Янка Тянкова.


Ключови думи
ВТУ Рано рани кандидатстудентска кампания
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати