Понеделник, 19 Апр 2021
            
Горна Оряховица Общество

Майсторки от Правда показаха умения в кулинарен конкурс

  17.01.2021 08:20
Майсторки от Правда показаха умения в кулинарен конкурс

Запомнящо се участие в кулинарен конкурс, организиран от Читалище „Искра 1893“ в с. Паламарца, записаха самодейки от Читалище „Звезда 1905“ в Правда. „С аромат на вкусно сготвено, на фолклор и изкуство“ бе наречен конкурсът, който е съпътстващо събитие на Шестия фестивал на хумора, организиран в памет на Жечка и Тодор Ганеви - специалисти в кулинарията, учители, организатори на благотворителни събития, носители на ордени, звания и престижни награди от конкурси и изложения у нас и в Европа. Всъщност в рамките на конкурса дамите от Правда доказаха, че му разбират както на готвенето, така и на пеенето.

Три от тях – председателят на „Звезда 1905“ Петя Георгиева, Виолета Иванова и Цветелина Николова, се престрашиха да допуснат журито до кухните си. Всичко стана, разбира се, онлайн, предвид епидемичната обстановка в страната. Вероятно невъзможността оценяващите да опитат, вместо само да видят на снимка и да четат рецептите, леко препъна Виолета и Цветелина и погачите, с които участваха, по пътя към наградите.

Петя обаче успя да се пребори за третото място в категорията „Съвременна кухня“ в раздел „Ястия с месо“.

На пилешка пържола, пълнена с топено сирене и кисели краставички и завита в лист кисело зеле, заложи Петя за конкурса.

Дава си сметка, че комбинацията е твърде смела, но пък склонността към експерименти е запазената й марка в готвенето. Въпросните пържоли приготвила за семейни приятели, които ги харесали много. Това стимулирало Петя да участва и в резултат е сред призьорите в надпреварата.

Индивидуално Петя Георгиева участва за пръв път в кулинарен конкурс. Иначе самодейците от НЧ „Звезда 1905“ почти не пропускат да се включат в събития, посветени на всичко българско, включително на храната.

По традиция те са сред най-атрактивните участници в Празника на кокошата чорба в Козаревец например.

В конкурса „С аромат на вкусно сготвено, на фолклор и изкуство“ участваха 125 рецепти, представящи кулинарните традиции на 39 селища от 25 общини на 15 области от цяла България. Представените рецепти са автентични, характерни за населеното място и съвременни, в голяма част от които е заимствана европейската и азиатска кухни.

Агнешката чорба и чорбата от бамя са може би най-характерни за трапезата в Правда. Самата Петя признава, че в дома й на почит за месните ястия. Често домашните я карат да им готви свинско със зеленчуци, ако е в глинен гювеч – още по-добре. Подправките, премереното количество сол и щипката любов са ключът към вкусното хапване, открехва тайната си Петя.

НЧ „Звезда 1905“ спечели още 2 награди от фестивала, организиран от приятелите им от  Паламарца. С поощрителни награди бяха отличени индивидуалното изпълнение на Магдалена Кънева и дуетът й с Виолета Иванова.

Самодейците в Правда се надяват вирусът най-сетне да си тръгне и животът да се върне към традиционния си ритъм. Петя Георгиева и колегите й в НЧ „Звезда 1905“ си мечтаят отново да могат да участват наживо в различни събития, а всяко тяхно решение е подкрепено от кмета на селото Венета Василева.

Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
НЧ Звезда 1905 Правда Паламарца
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати