Събота, 17 Апр 2021
            
Велико Търново Общество

Търновецът Йордан Стефанов работи по български ваксини

  16.01.2021 16:40
Търновецът Йордан Стефанов работи по български ваксини

Йордан Стефанов е млад български учен, който е изключително популярен във Фейсбук със своята страница „Наука и критично мислене”. От няколко години той живее в Пловдив, но е роден във Велико Търново и често се връща в родния град, където го дърпат близки и приятели.
Йордан е доктор по микробиология. Вече е издал една книга – „Митове и истини за храненето”. Всъщност заради заблудите в тази тема създава своя блог и страницата във Фейсбук. В последната година, напълно разбираемо, и двете са посветени на новата митология – коронавируса.
Той е един от първите лауреати на наградите Young and Energetic Scientists (YES), а през 2018 г. сп. Forbes го нарежда сред 30-те най-успешни личности под 30-годишна възраст у нас.

- Какво друго, освен че сте микробиолог, автор на книга за храненето, създател на блог и страница във Фейсбук, можем да кажем за вас?
-Преди всичко съм „болярин“. Роден съм във Велико Търново през 1990 г. и съм завършил средното си образование в СОУ „Вела Благоева“. От 2009 г. съм потопен в природните науки, когато започнах да уча в Биологическия факултет в Пловдив. Професионалният ми път започна (за мое щастие) във Велико Търново като химик, но през 2016 г. отново се върнах в Пловдив, за да се потопя в академичния живот. 4 години работих по дисертацията си и преподавах на студенти. Към днешна дата съм доктор по микробиология и работя в една от големите фармацевтични компании, където с колегите създаваме нови ваксини – очевидно изключително актуална тема през последната година. Редовно се прибирам в родния град (един от най-красивите градове по мое мнение), за да виждам семейство и изключително скъпи приятели.
Блогът и присъствието ми в социалните мрежи са нещо второстепенно за мен. Това е едно мое хоби, което ми носи на моменти много приятни емоции и изживявания. Благодарение на него успях да се запозная с много интересни хора (дори с американски астронавт), успях да публикувам една успешна книга и вероятно втора на път, а най-хубавото е, че Forbes оцениха положително моите усилия. И въпреки всичко за мен най-важно е постигането на моите академични и професионални цели. Обожавам изследователската си работа и се смятам за един добре реализиран млад специалист.
-Как стана така, че се насочихте към научната работа?
-Като цяло не мога да кажа, че целта ми е била да бъда за дълго време част от научната/академична среда. Целта ми бе просто да взема максимално много знания и най-вече практически умения, за да съм полезен на бъдещите си работодатели, а все още в университетите можеш да се докоснеш до оборудване и технологии, които на други места отсъстват или са рядкост. Успях да усвоя техниките за изолиране и пречистване на протеини, молекулярни техники (като познатия на всички вече PCR), които се оказват нужни при създаване на нови и модерни ваксини.
-Напоследък много се говори, че ще се даде приоритет на природните и математическите науки в средното училище. Необходимо ли е това, според вас, и как може да стане приобщаването на децата към тези трудни предмети в училище?
-По мое време, за жалост, в училище природните науки бяха също доста сухи. Залагаше се повече на теорията и нямаше почти никакви експериментални/практически занятия. А това, което може да привлече някой в химия/биология/физика, е именно красотата в експериментите и практиката. Положителното е, че това вече се променя и дори започват да се оборудват все по-модерни тематични кабинети. Някои училища дори си партнират с големите производства и научни лаборатории. Разбира се тези предмети не са „трудни“. Всичко зависи от уменията на учителите да привлекат вниманието на децата, да запалят искрата, а не просто да си „предадат урока“.
ЗА ДА ИМА МОТИВИРАНИ УЧЕНИЦИ, ТРЯБВА ДА ИМА И МОТИВИРАНИ УЧИТЕЛИ…
Това вече зависи от държавната политика.
-Има ли връзка системата ни на образование с ниската способност за критично мислене и склонността на българина към паранаучни обяснения на нещата и всякакви конспиративни теории? Имате ли наблюдения върху други народи? Къде стои българинът в склонността си да се доверява на всякакви псевдонаучни твърдения?
-Разбира се, че има. Нашата система на образование все още залага на зубрене на факти и дати, а не на мислене, разсъждаване и логика.
ДЕЦАТА ТРЯБВА ПЪРВО ДА СЕ НАУЧАТ ДА МИСЛЯТ,
ДА СЕ НАУЧАТ ВИНАГИ ДА СЕ СЪМНЯВАТ,

никога да не вярват на авторитети – шефове, доктори, професори (всички грешим), винаги да търсят знание. Трябва да се научат да откриват достоверни източници на информация и да не забравят основните парадигми в сферата. Никога не трябва да се доверяват на едно голо твърдение, а да търсят множество потвърждения. Ако хората бяха по-критични и се съмняваха повече, вероятно по-малко възрастни биха хвърляли чанти с пари през терасите. Маниерът на мислене не се променя, но от личен опит мога да ви уверя, че цялата поета информация в училище или университет след време изчезва. Хубав пример са северните европейски страни, които хем имат най-качествено образование, хем хората там вярват по-малко на суеверия и измислени истории. Те са по-логични.


-Преди дни в Мадан Общинският съвет забрани 5G технологиите. Преди това същото направи ОбС в Балчик. Доскоро кемтрейлс беше любима тема по повод химическото замърсяване, сега вече от самолетите пръскат ковид. Наглед разумни хора вярват, че ще бъдат чипирани. Бил Гейтс изпревари Сорос в класацията за Сатана №1. И можем да продължим в този дух още дълго. Кои са най-разпространените обществени паранои според вас? И кои са най-опасните? Кажете по няколко думи за тях.
ОБЩЕСТВЕНИТЕ ПАРАНОИ СА КАТО ЕПИДЕМИИ
-Обществените паранои са с непостоянен характер. Те са също като една епидемия. Има някаква странна тенденция обществото постоянно да се клати от страх от някакви налудничави истории, твърдения и най-често изкуствено създадени проблеми. Проблемите винаги са различни, те обитават различни времеви периоди, но никога общественото пространство не остава необитавано от поне една параноя. Преди години популярни бяха антиваксърските истории, имаше скандали с лютеници с наркотици, червени портокали, заразени с ХИВ, 4G, WiFI, 5G, микровълнови печки. После някои от скандалите бяха яхнати от политическите партии, защото те по принцип са импотентни да спечелят власт с полезни и креативни идеи. Затова създават истерии  и проблеми – етнически конфликти, истанбулски конвенции, бунт срещу защитата правата на децата и борбата срещу злите бездетни норвежци. Разбира се,  проблемите са толкова нереалистични, което е видно от факта, че те изчезнаха веднага с появата на пандемията. Сега масов враг е Бил Гейтс и разбира се производителите на ваксини. Уви, всички тези лъжи са опасни. Страхът, за жалост, се използва, за да се манипулира обществото.
НАЙ-ДОБРОТО ОРЪЖИЕ СРЕЩУ СТРАХА Е КАЧЕСТВЕНОТО ОБРАЗОВАНИЕ И КРИТИЧНОТО МИСЛЕНЕ.
-Всъщност на този етап може би най-актуален е спорът за ваксините. Какво е вашето мнение? Набързо ли са направени? Достатъчно изпитани ли са новите технологии, които се използват?
-Аз съм доволен с избора ни на ваксини против COVID-19. Ако се върнем в зората на ваксинопроизводството, ще видим, че сме извървели наистина огромен път. В миналото технологиите са били толкова архаични, че е имало случаи по време на производството крайният продукт да бъде опасно замърсен, което коства животи. Днес обаче на нас ни е предоставен един изключително пречистен продукт, което се гарантира с изключително стриктен контрол на качеството. Ние знаем какво има в него до най-малкия детайл, знаем, че не е инфекциозен и знаем от клиничните изследвания, че две дози водят до 95% ефективна защита и почти никакви сериозни странични ефекти.
Хората не трябва да се притесняват от „кратките срокове“. Просто производителите съумяха да впрегнат всичките си сили, за да извършат огромен обем от работа, но за по-кратко време. Това се нарича оптимизация. Просто работата не се върши толкова мудно, не се хаби излишно време и всичко се прави систематизирано и с черпене на опит и знания от производство на други подобни продукти. Данните от клиничните изследвания го доказват. Вече над 110 дни се наблюдават 40 000 човека, взели участие в пробното ваксиниране. Не са описани неблагоприятни реакции, които са по-различни от типичните за всяка една ваксина, но пък се знае, че ефективната защита срещу Ковид е гарантирана.
-Смятате ли, че управляващите се справят добре с информационната кампания за ваксините? Щеше ли да се раздуха и стигне до скандал превозът с бус за кренвирши, ако ситуацията беше обяснена предварително?
-Управляващите не се справят с боравенето с информация от самото начало на пандемията. Видно е, че положиха много усилия, за да се справят с нея и не може да се каже, че повечето от предприетите мерки не бяха адекватни.
УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЕ ПРОВАЛИХА В КОМУНИКАЦИЯТА С ХОРАТА.
Те не успяха да обяснят на населението, че за да не затворим цялата държава, по-добре е да носим всички маски и да имаме добра лична хигиена. Нищо повече не се иска. Не успяха да обяснят защо затварят учебни заведения, но остават отворени кръчми, барове и дискотеки. Не успяха да обяснят какви са рисковете за здравето. Те дори обявиха публично, че 12 месеца след началото на пандемията е приета стратегия за справяне с пандемии, което вместо да успокои хората им дава сигнали, че сякаш властимащите са напълно неадекватни. Наличието и на добър ПР можеше да им спести подигравките със ситуацията с буса с кренвирши, а реално има специализирани куриери, които се занимават именно с това – логистика на термолабилни продукти.
АДЕКВАТНАТА НЕФОРМАЛНА КОМУНИКАЦИЯ С НАСЕЛЕНИЕТО МОЖЕШЕ ДА НАМАЛИ РАЗРУШИТЕЛНИТЕ ЕФЕКТИ НА ПАНДЕМИЯТА…
-Самият вирус също продължава да предизвиква горещи полемики. Вече единици останаха тези, които отричат съществуването му и омаловажават опасността. Конспиративните теории за изкуствения му произход и целите, които си поставят евентуалните му създатели, са безбройни и продължават да се мултиплицират. Не мисля, че те въобще заслужават внимание. Въпросът ми обаче е оправдана ли е тази реакция на човечеството? Защо светът се паникьоса толкова от вирус, който все пак далеч не е толкова смъртоносен в сравнение с вече познати болести? Това ли е вярната реакция и така ли трябва да се процедира при следващата поява на някой братовчед на SARS-CoV-2?
-Хубаво е да се знае за вирусите, че много малко могат да причинят истинска световна пандемия. Нужно е да се изпълнят множество условия. И макар по филмите най-смъртоносните вируси да се разпространяват най-бързо, то в реалния живот най-смъртоносните вируси просто убиват не малка част от местното население и изчезват. Уникалното при SARS-COV-2 е, че той не е толкова смъртоносен, колкото Ебола вируса, но пък за сметка на това се разпространява много лесно и бързо. А в крайна сметка няма как да се разпространиш, ако убиеш всички гостоприемници. Много хора го сравняват с грипния вирус поради идентични симптоми, но коронавирусът води до десет пъти по-висока смъртност, което е наистина притеснително. Именно това изплаши световните лидери – лесно разпространим вирус, който все пак е по-смъртоносен от познатите ни и често срещани респираторни вируси. Други хора погрешно правят сравнения с рака. Но „рак“ не е едно заболяване, а десетки. Въпреки това човечеството е похабило много повече пари и енергия за справянето с тези заболявания. И в крайна сметка видяхме, че
АКО ЗА НЯКОИ ВИРУСНОТО ЗАБОЛЯВАНЕ НЕ Е ТОЛКОВА СМЪРТОНОСНО, ТО ПАРАЛИЗИРАНАТА И ПРЕТОВАРЕНА ЗДРАВНА СИСТЕМА СЪС СИГУРНОСТ Е.
-Вие сте специалист по контрола на храни и напитки. Кои са най-големите митове за здравословното хранене? Как човек да се ориентира в океана от съвети за здравословен живот, след като много често съветите са твърде противоречиви, а някои звучат безумно?
-Да, професионалният ми опит включва и контрол на подобни продукти. За жалост наблюдавам, че все още хората много трудно се ориентират в това многообразие, което ни залива. Често се бъркат произход с качеството на храната. Не винаги нещо от Германия е по-качествено или пък нещо „произведено в България“. Хората биват примамвани с претенции, изписани с огромни букви на етикетите, които претенции най-често (винаги) остават неоправдани.
-Какво мислите за биохраните? Наистина ли човечеството изведнъж масово разви непоносимост към глутен, лактоза и какво ли още не?
-ХОРАТА СЕ ПОДЛЪГВАТ ПО МОДЕРНИТЕ СУПЕР И БИО ХРАНИ
с идеята, че ще подпомогнат здравето си без да осъзнават например, че традиционните български култури са с много по-добър качествен състав от чия, киноа и какво ли още не. Част от нашите традиции и фолклор са храни, съдържащи глутен (реално под 1% от населението има някаква непоносимост към него) като хляб, баница, пити, погачи, а с млечните си продукти сме световно известни. Въпреки това забравяме това и се доверяваме на моди, които ни внушават, че сме болни, че тези храни ни убиват, което за мнозинството хора не е вярно.
-Вашата страница „Наука и критично мислене” има близо 80 000 последователи. Имате ли самочувствие, че сте помогнал на някои хора да преодолеят заблудите си? Създава ли се някаква общност, която е готова активно да се бори срещу разпространяването на всякакви фалшиви новини?
-Моята цел винаги е била да предоставя една различна и аргументирана гледна точка, с която да помогна на някои хора да се замислят. Никога не съм имал за цел да налагам мнението си. За мен дори е по-важно хората не да научат някакви факти, а да усвоят един друг начин на мислене (критично) и да могат да се научат да боравят с информация, която ни залива като водопад. Моите наблюдения са, че все повече хора започват да спазват някаква екология на четене и да са дори по-взискателни към източниците на информация – вестници, списания, сайтове, телевизии и други. Рядко се е случвало някаква активна дейност срещу хора/организации. Някои хора и организации си позволяват да се възползват (най-често финансово) от безизходицата на хората, което кара мен и други хора да подемаме действия срещу тях. Има подобни примери.
-Вас лично коя от безбройните фантасмагории във Фейсбук ви вбесява най-много?
-Мен ме вбесява самата практика на разпространение на лъжи и страхове сред по-наивните хора, за да се манипулира тяхното мнение. ИНТЕРНЕТ ЗА ЖАЛОСТ СЕ ПРЕВЪРНА ОТ ИЗТОЧНИК НА БЕЗГРАНИЧНО ЗНАНИЕ В ИНСТРУМЕНТ ЗА МАНИПУЛИРАНЕ.
-Социалните мрежи също имат принос за бързото и масово разпространение на всяка една теория. Какъв съвет ще дадете – как хората да различават научното от ненаучното, достоверното от откровената лъжа?
-Препоръчвам никога да не вярваме на авторитети и на статии, които се опитват да ни привлекат вниманието с тях. Винаги да проверяваме изказаните твърдения, което е доста лесно, за да видим дали се потвърждават от други източници. Хубаво е да се избягват шокиращи заглавия, прекалено гръмки, смели, обидни и всякакви подобни залагащи на емоции. Не трябва да забравяме, че целта на една медия е да предоставя достоверна информация, а не чрез емоции и епитети да се опитва да насочва мнението в определена посока.
-Понякога е трудно, когато се замесят и имената на добре познати учени, наскоро много се въртеше във Фейсбук мнение на Люк Монтание за ковид ваксините. Автентично ли е всъщност?
-ЕДНО НЕЩО МОЖЕМ ДА НАУЧИМ ОТ ИНТЕРНЕТ – КОЛКОТО И ВЕЛИК ЧОВЕК ДА СИ, КОЛКОТО И ЕПОХАЛНИ ПОСТИЖЕНИЯ ДА ИМАШ, ТЕ НЕ ТЕ ПРЕДПАЗВАТ ОТ ТОВА ДА ГОВОРИШ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ. Монтание е типичен пример. Да, той е нобелов лауреат, който има огромни приноси във Вирусологията, но загуби своето реноме в момента, в който се опита да докаже, че водата има магическа памет чрез фалшиви експерименти. За жалост тенденцията продължава, а мненията му стават все по-налудничави.
Елена ВЕЛКОВА

 


Ключови думи
Йордан Стефанов Наука и критично мис;ене
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати