Понеделник, 08 Мар 2021
            
Велико Търново Общество

Здравният министър и кметът на Велико Търново обсъдиха проблемите пред общинското здравеопазване

  15.01.2021 21:29
Здравният министър и кметът на Велико Търново обсъдиха проблемите пред общинското здравеопазване

Кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов, министърът на здравеопазването проф. д-р Костадин Ангелов и управители на общински здравни заведения обсъдиха актуални въпроси и проблеми пред общинското здравеопазване. В срещата участваха управителите на Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания „Д-р Трейман“ д-р Стела Денчева, на Комплексен онкологичен център – д-р Мария Рачева, на Център за психично здраве – д-р Марияна Петрова и на Център за кожно-венерически заболявания – д-р Теодора Чолакова.
Една от темите бе свързана с политиките за привличане на специализанти в общинските болници. Министър Ангелов сподели, че правителството работи по специална програма за увеличаване на възнагражденията чрез тристълбово финансиране – възнаграждение от болницата и субсидии от държавата и общината, както и за осигуряване на общински жилища. Имаме готовност в Старата столица да бъдат определени жилища за тази цел, информира инж. Панов.
По време на срещата стана ясно, че се подготвя програма, по която общинските болници ще могат през Общините да кандидатстват за финансиране на проекти за ремонт на сграден фонд и обновяване на оборудването. Необходимост от подобни инвестиции заявиха д-р Мария Рачева, д-р Теодора Чолакова и д-р Марияна Петрова.
Друга от темите бе свързана с необходимостта от средства за довършване на втория корпус на общинската белодробна болница. Около 2 млн. лева са нужните средства за завършване на строителството и още около 600 000 лева – за оборудване. Проф. д-р Костадин Ангелов се ангажира с осигуряване на финансов механизъм през настоящата година. Разширяването на болницата ще е от полза както за великотърновци, така и за жителите на съседните области, които също се лекуват в белодробната клиника, коментира още кметът на Велико Търново.

Сн. Община Велико Търново


Ключови думи
проф. Костадин Ангелов Даниел Панов
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати