Сряда, 14 Апр 2021
            
Горна Оряховица Други

Четвъртокласници от СУ „Вичо Грънчаров“ участват в Националния конкурс „Космонавтика 2021“

  13.01.2021 09:29
Четвъртокласници от СУ „Вичо Грънчаров“ участват в Националния конкурс „Космонавтика 2021“

В СУ “Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица учениците от IV „а“ клас с класен ръководител Татяна Георгиева се превръщат в активни и творчески представящи се личности. В променената вече училищна реалност ролята им като пасивни наблюдатели  вече не е приемлива. Сега те са търсещи, интерпретиращи получената им информация от учебниците и различните онлайн приложения, конструктивни и практически насочени. Водещата доскоро роля на учителя като безпрекословен авторитет с навлизането на всички информационни технологии се промени в менторска по своята същност и консултираща. Такова обучение предполага използването от учителите по всички предмети на интерактивни и иновативни методи.

Проектно-ориентираното обучение е най-достъпният интерактивен метод за учениците от начален  етап, който трябва да се въвежда още от първи клас планирано, системно да се доразвиват уменията на учениците през целия период на обучение и, разбира се, дозирано и с мярка. Малките ученици работят в екип, като разчитат основно на помощ от учителя и своите родители. Те решават важни за тяхното обучение въпроси, практически задачи с указания, които са интердисциплинарни и са базирани на учебната програма. Учениците в процеса на работа влагат мислене, проявяват своето творчество, развиват уменията си за решаване на проблеми, развиват ораторските си способности, представяйки проекта, умения за планиране , разпределяне на отделни модули, работа в екип със своите съученици в сътрудничество, комуникационни умения, социални умения, рефлексия (способност за самооценка и самопознание) и т. н.  Крайният продукт се презентира от учениците под вид на лапбук, макет, схема, смислова карта, рисунка, книжка, дневник и др. пред своите съученици и родители.
Възможностите на технологиите се използват в широк аспект.
Учениците на г-жа Георгиева от първи клас започнаха обучението си за работа по проекти. Началото бе с проекта „Приключенията на Франклин“по български език и литература, математика и околен свят с цел да засилят своя интерес към четенето с разбиране, да усъвършенстват технически личната си четивна техника, да разширят познанията си за света на земноводните. Всеки от тях прочете различна книжка от поредицата, преразказа част от нея, разказва и изказва свое мнение за героя, рисува го в ситуация по своя представа, съчинява математически задачи, събира факти и твърдения за живота на костенурките в природата  и накрая открива и снима костенурка в нейната естествена природна среда. Във втори клас  интересът бе насочен  към образа на лисичката като литературен образ, митологично животно и тотем  в приказки, легенди, митове и стихове от цял свят. Направените, с много старание, креативност и любов и с помощта на родители, лапбуци  бяха като  малки интерактивни книжки –игра с различни приказки за лисичето, пъзели с тях, игри, гатанки , разкази в картинки, любопитни факти и фотонаходки. Изработването им бе в продължение на месец ,а резултатите дълго забавляваха децата и ги заредиха емоционално. Лека-полека и презентирането им пред други ученици вече бе забавление и тренинг за бъдещите майстори на ораторското изкуство. Трети клас темата също бе предизвикателна и провакативна. Вълненията бяха насочени към  световноизвесни предприемачи, новатори, изобретатели, учени, спортисти и техния личен и професионален път към славата и успеха. Имена като Стив Джобс, Мария Кюри, Уолт Дисни,  Никола Тесла, Рей Крок, Марадона, Хенри Форд, Кейт Хъдзън, Коко Шанел и др. разшириха мирогледа и познанията на децата за света като цяло. Избраната от тях личност бе представена с нейните възгледи за света, пътят на постигнатия успех и   житейската съдба на новаторите.  Учениците все повече намираха информацията сами, подбираха и представяха най-важното  според тях, оформяха своите папки, интерактивни книжки и лапбуци по свой вкус.
С последните си макети и рисунки, направени по методиката на проектното обучение, учениците от IV „а“  участват в Националния конкурс с международно участие КОСМОНАВТИКА 2021 под ръководството на Планетарен Информационен Център за Астронавтика. Слънчевата система се изучава в часовете по човека и природата през месец януари, а нагледното и представяне по най-интерактивен начин доказа на практика твърдението ,че за да разбереш нещо добре и задълбочено, трябва сам да го изработиш.
Резултатите от конкурса ще бъдат обявени  през април. Пожелаваме успех на всички, казват от СУ „Вичо Грънчаров“.


Ключови думи
СУ Вичо Грънчаров Космонавтика 2021
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати