Сряда, 28 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Модернизират уличното осветление в най-големите квартали във Велико Търново

  12.01.2021 15:57
Модернизират уличното осветление в най-големите квартали във Велико Търново

Уличното осветление в най-големите квартали на Велико Търново – „Бузлуджа“, „Картала“, „Колю Фичето“ и „Зона Б“, ще бъде модернизирано и с по-добра енергийна ефективност. Инвестицията ще подобри условията за живот на близо 38 000 жители, ще направи старопрестолния град още по-привлекателен и безопасен, ще намали и разходите по това перо.
Очакваните резултати са 150% по-ефективна инсталирана мощност и намалени вредни емисии на година с еквивалент 719 тона въглероден диоксид.
Инвестицията става възможна с проекта на Общината „Рехабилитация и модернизация на системи за външно изкуствено осветление във Велико Търново“, одобрен по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.
Дейностите предвиждат въвеждане на нова автоматизирана система за управление на уличното осветление; подмяна на съществуващите осветителни тела с LED-източници на светлина от последно поколение; поставяне на нови конзоли и конструктивни елементи за монтаж и насочване на осветителните LED-тела; използване на електроенергия от възобновяеми източници; смяна на съществуващите кабели в металните стълбове.
1581 броя ще са новите осветителни LED-тела за четирите квартала. Общата инсталирана мощност на всички монтирани осветителни тела към момента е 160.94kW с отчитане загубите. След реализацията на проекта се очаква инсталираната мощност да бъде 51.68kW.
Срокът за реализация на инвестицията е 18 месеца от подписване на договора, а вложените средства ще са над 900 000 лева.
Ново LED-осветление е поставено също по улиците и площадните пространства в Стария град, обновени заедно с инфраструктура в кв. „Чолаковци“ с европейски средства, при изграждането на нови улици в кварталите и др.


Ключови думи
улично осветление Велико Търново
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати