Петък, 07 Яну 2022
            
Горна Оряховица Общество

„Енел строй” ООД печели реконструкцията на Летния театър в Горна Оряховица

  11.01.2021 15:12
„Енел строй” ООД печели реконструкцията на Летния театър в Горна Оряховица

Комисията за избор на изпълнител на реконструкцията на НЧ „Братя Грънчарови” излезе с решение на 8 януари. То определя за победител в процедурата единствения участник – горнооряховското дружество „Енел строй”. След изтичането на срока за обжалване, ще може да бъде подписан договора и да започне същинската част от изпълнението на проекта.

Това е последният проект от Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Горна Оряховица, включен и в Инвестиционната програма на Общината. Той ще се реализира чрез новите правила за финансиране, които ще важат и през следващия програмен период за развитие. Според тях ЕС няма да финансира напълно безвъзмездно проекти от спортната и културната инфраструктура. От тях се очаква да развиват и търговска дейност, да генерират приходи и да покажат устойчивост и възможност за самоиздръжка. Затова ще се одобряват само проекти, които успеят да защитят бизнес план за следващите години. И най-вече няма да се покрива разхода по реконструкцията на 100%, а ще се иска и участие от бенефициента – било чрез финансов инструмент, било чрез собствени средства.

Бенефициент на проекта е Община Горна Оряховица, а финансирането ще дойде от три източника – близо 85% (максималното възможното) от европейските програми, 13% чрез финансов инструмент - заем от Фонда на фондовете и към 2,5% са собствените средства.
Проектът за реконструкция на Летния театър е на обща стойност 3,2 милиона лева. Така че към 2,8 милиона лева се падат на европейските донори, 426 000 лева е дългосрочният дълг от Фонда и близо 87 хиляди са собствените средства на Общината.

Проектът предвижда реконструкция на сградата и откритата сцена на НЧ „Братя Грънчарови”. Сградата ще претърпи не само енергийноефективен ремонт, но ще има и съществени корекции по фасадата, заради които се казва, че това е най-красивият проект в последните години. Самият Летен театър също ще бъде обновен. Нова покрита сцена, нови седалки, нова връзка между Летния театър и Детския кът, където ще се построят две нови сгради, които ще се отдават под наем за кафене и бързо хранене, нови тоалетни и т.н. Плановете за балон над местата за сядане няма да се реализират, тъй като покриването на целия амфитеатър прекалено оскъпява проекта, но ще се покрие сцената.Седящите места в обновения амфитеатър ще са 1860 плюс 20 места за хора със затруднено придвижване. За горнооряховчани в инвалидни колички ще има рампа откъм Детския кът, както и асансьор в самата сграда.

Такъв обект няма в региона и той има сериозен потенциал да привлича големи културни събития, които да носят приходи и да отговорят на новите изисквания за самоиздръжка на обектите, финансирани от ЕС. Така смятат авторите на проекта, но трябваха доста усилия, за да бъдат убедени и хората от НЧ „Братя Грънчарови”, които са притеснени, че ще трябва да изплащат общинския дълг. Страховете им се засилиха в обстановката на ограничени културни събития покрай коронакризата. Място за притеснения има, но те не са за Читалището, а за Общината, която в крайна сметка се ангажира с дълга. Но все пак всички се надяваме, че докато реконструкцията приключи, ще отминат и страховете и хората отново ще имат нужда от култура.


Ключови думи
Енел строй Летен театър реконструкция
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати