Събота, 10 Апр 2021
            
Крими Павликени

Крадците на гуми и джанти от джипове във Велико Търново и Горна Оряховица набелязвали случайно жертвите си

  09.01.2021 13:12
Крадците на гуми и джанти от джипове във Велико Търново и Горна Оряховица набелязвали случайно жертвите си

Трима души – на 59, 39 и 19 г., извършили серия от кражби на автомобилни гуми и джанти, бяха заловени в резултат на съвместните действия на служителите на Районните управления на МВР във Велико Търново, Горна Оряховица и Павликени и сектор ``Противодействие на криминалната престъпност``при ОД на МВР – Русе. Те са заловени на 5 януари сутринта, непосредствено след кражба на 500 л. дизелово гориво от камион, в домовете им в Павликени. Триото действало от средата на ноември и успяло да извърши 4 кражби и един опит за кражба във Велико Търново и Горна Оряховица.

Става дума за скъпи и нови джипове, а целта била продажба на откраднатите гуми и джанти. Тримата, които са от ромски произход и са в родствена връзка, действали на територията на Областните дирекции на МВР във Велико Търново и Русе. Двама са от Павликени, а третият е от Сливо поле, но също живее в Павликени. Придвижвали са се със собствено МПС.
Откраднатото е за близо 10 хил. лв. Част от него е намерено и върнато на собствениците. Тримата задържани обаче следва да възстановят около 4-5 хил. лв., което те изявили желание да направят.

Обикновено са действали в тъмната част на денонощието. Избирали са коли в райони без видео камери и където поради спецификата на сезона няма много хора. Вдигат колата на трупчета, взимат гумите и веднага се оттеглят, обясни днес наблюдаващият прокурор Тотко Тотев.

Всичко откраднато е продадено в Русе на човек, който не е знаел, че гумите и джантите са обект на престъпление. На него е представена версията, че са купени от чужбина. Тримата задържани са действали идентично и зад граница, основно в Германия, но има данни и че през последните години многократно са влизали и излизали от България.

Вчера с определение на Районния съд във Велико Търново на тримата е наложена постоянна мярка задържане под стража. Най-възрастният е осъждан за различни престъпления, включително кражби, но е реабилитиран, 39-годишният е извършил настоящите кражби в условията на рецидив. Той е обявяван 3 пъти за общодържавно издирване, като единият път е имало и Европейска заповед за арест, тъй като се е укрил при изпълнение на присъдата. Третият не е осъждан.
На 39-годишният е повдигнато обвинение за кражба в условията на опасен рецидив, за което законът предвижда от 3 до 15 г. затвор. На другите двама повдигнатото обвинение е за кражба след предварителен сговор и с използване на технически средства и МПС. В този случай законодателят е предвидил наказание от 1 до 10 г. МПС-то е собственост на един от задържаните и ще бъде отнето в полза на държавата. 


Ключови думи
Тотко Тотев кражби Павликени
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати