Събота, 03 Апр 2021
            
Горна Оряховица Култура

История на часовниците в Горна Оряховица

  03.01.2021 13:12
История на часовниците в Горна Оряховица

Как са отмервали времето в Горна Оряховица? По темата разказва уредникът в Историческия музей в града Теменуга Йорданова.

Най-ранната записка за Горнооряховския градски часовник е от венецианския търговец от 1782 г. От нея става ясно, че вижда голяма часовникова кула, снабдена с „чан“. Същата бележка носи информация, че кулата наскоро е била снабдена с часовников механизъм.
Началната дата на изграждането на часовниковата кула в Горна Оряховица не е установена с точност. Първоначално кулата е построена като наблюдателница-стражница. През 70-те години на XVIII век по решение на Общината е преустроена и приспособена за часовникова кула.
Други сведения от началото на ХIХ век са от разчетено арабско писмо върху каменна плоча, вградена в часовниковата кула на град Габрово. В него се съобщава: “…В Търново влезе един благодетел ...  Освен часовника в Рахотица /така е разчетено името на селището/ направи и това, да насочва тези, които ще слушат часовника преди Габрово..“.  Отбелязаната година е 1814 г. , от което може да се предполага, че от този период в Оряховица е имало часовникова кула. От приписка на страниците на богослужебна книга се съобщава за силна буря, разразила се на 10 октомври 1849 г., която съборила часовниковата кула. През 1866 г. на 15 юли изгаря сахатчийницата, но през 1869 г. Феликс Каниц, описвайки животинския пазар в града, съобщава, че в 12 часа на обяд ударил часовникът на чаршията.
От спомените за Руско-турската освободителна война е записано, че след Освобождението до края на войната на часовниковата кула периодично дежурял наблюдателен пост.
В края на ХIХ век в първите илюстровани пощенски картички се изобразява часовниковата кула на града, като с новопостроения паметник на Георги Измирлиев става един от символите на историческата му памет. Покривът на кулата е покрит с медна ламарина, като по този начин тя получава завършен облик.
Часовниковата кула съществува до 1913 г., когато частично е разрушена от катастрофалното земетресение. На ъгъла на улиците „Добруджа“ и „Долнооряховска“, върху сграда, построена през 20-те години на века, в която първоначално се помещавала Обущарска кооперация „Солидарност“, е поставен часовник. Той е закупен след построяване на сградата, с едностранен кръгъл циферблат, ориентиран на югозапад,  произведен в Германия. След разрушаване на сградата не е установено местонахождението на часовника. През 1927 г ., във връзка с уреждащия се Мострен панаир в града, тя е обновена и е поставен циферблатен часовников механизъм. Тя съществува до началото на 70-те години, когато е съборена при строителството на новия център на града.
Върху дървена кула, намираща се над общинската сграда, през 1928 г. е поставен часовников механизъм, монтиран от Хаджиниколов от София. В периода от 1938 до 1940 г. за него полага грижи Стефан Апостолов. През 1944-1945 г. го ремонтира Григор Димитров. Часовниковият механизъм е бил периодично навиван на ръка от местните пожарникари.
През 1972 г. във връзка с реконструкцията на площада сградата е съборена, а часовникът остава за съхранение в Общинския народен съвет в Горна Оряховица. На 21 май 1977 г. върху тринадесететажна сграда в Горна Оряховица е поставен третият регистриран електронен часовник в България. Той е изработен от творчески колектив ученици и преподаватели от ТЕТ „Ломоносов“ в града. Часовникът спира да измерва времето поради проблем с поддръжката на сложния механизъм.
На ж.п. станция Горна Оряховица е открит часовник с двустранен циферблат от серия „Ъгъл“. Изработен в Германия, е демонтиран при строителството на новото приемно Гарово здание. Последният стар часовник, който е регистриран, се намирал върху фасадата на старите Градски хали.
Документите и снимковият материал за историята на часовниковите кули в Горна Оряховица са твърде оскъдни, поради което не може да се достигне до по-задълбочени изследвания. Днес в експозицията на Исторически музей – Горна Оряховица може да видите германския ъглов часовник, който е отмервал времето на жп гара Горна Оряховица-Калтинец, както и механизма на часовниковата кула.
Изготвил: Теменуга Йорданова – уредник в Исторически музей – Горна Оряховица
Снимката е от архива на Исторически музей – Горна Оряховица

 


Ключови думи
градски часовници Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати