Вторник, 27 Сеп 2022
            
Велико Търново Други

Първите ваксини пристигнаха във Велико Търново

  28.12.2020 12:03
Първите ваксини пристигнаха във Велико Търново

Първите ваксини против COVID-19 пристигнаха преди минути в РЗИ – Велико Търново. Те са предвидени за 5 области – Велико Търново, Плевен, Ловеч, Русе и Габрово. Директорът на РЗИ д-р Евгения Недева и областният управител проф. Любомира Попова посрещнаха 160-те флакона, доставени с хладилен бус и ескортирани от Полицията.  


По 40 от флаконите ще отидат за Велико Търново, Плевен и Русе и по 20 за Габрово и Ловеч. Ваксините са извадени тази сутрин около 8.30 ч. от хладилника в ``БулБио``, където са съхранявани на -70 градуса. Предстои да бъдат съхранявани при от 2 до 5 градуса, като за 5 дни трябва да приключи употребата им. На практика става дума за 800 дози за 800 човека, това е т. нар. символична доставка, обясни д-р Недева.


Около 900 медицински лица на първа линия от Великотърновска област са заявили желание да бъдат ваксинирани, което е около 32% от тях. Голяма част от тях обаче се въздържат към този момент да се ваксинират, тъй като се прекарали вируса и имат някакъв имунитет. Вероятно ще го направят след 3 месеца, или когато решат, че са намалели антителата им. Прилагането на ваксината е личен избор. Засега ще бъдат имунизирани 200 на първа линия – лекари, медицински специалисти, дентални лекари. В област Велико Търново ваксинацията започва утре, ще се извършва в 6 кабинета – в МОБАЛ ``Д-р Стефан Черкезов``, в Болниците в Горна Оряховица и Свищов, в Комплексния онкологичен център и РЗИ във Велико Търново и в Медицински център ``Медиана`` в Павликени. Очаква се първи в областта да бъдат ваксинирани ръководителите на лечебните заведения.
След като приключи разпределението на ваксините в РЗИ – Велико Търново, те ще бъдат разпратени и за останалите 4 области. В средата на януари се очаква голямата доставка на ваксини, информира още д-р Недева.


Ключови думи
ваксини
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати