Петък, 26 Мар 2021
            
Други Свищов

Генчо Генчев: Преди всичко на изпитание продължава да бъде нашата човечност

  25.12.2020 07:19
Генчо Генчев: Преди всичко на изпитание продължава да бъде нашата човечност

Скъпи съграждани,
В навечерието сме на коледните и новогодишни празници. По традиция това са дните, които ни събират около топлината на дома и с близките ни хора. Ние сме нация, която обича големите празненства и звучното веселие, но отминаваща 2020 година ни поднесе изпитание, което промени както делниците ни, така и празниците, и подложи на проверка нашата култура, отговорност и зрялост като хора и общество. Преди всичко на изпитание продължава да бъде нашата човечност.
Предизвикателството Covid-19 се настани в живота ни като неканен гост и остана по-дълго от очакваното. Наложи се да пренаредим ежедневието си, навиците си, приоритетите си, съобразявайки се напълно с новата ситуация, в която внезапно се озовахме. Много хора и до днес се съпротивляват на положението, в което светът е поставен, отричайки всякакви противоепидемични мерки и дори наличието на самия коронавирус. Не мога да ги виня, но не мога и да се съглася с тях, защото се сблъсках с жестоката действителност челно. Видях лицето на болестта в очите на десетките болни, някои от тях невярващи до скоро, но вече смирено търсещи помощ и спасение сред неясната ситуация, многото въпроси без отговори, липсата на лечение и лекарства, недостига на места в болниците, отсъствието на лекари в отделенията и пр. Докато всичко това се случваше и продължава да се случва от нас си отидоха хиляди хора. Лично аз се сбогувах завинаги с приятели, познати, колеги и съграждани, които болестта ни отне. Тук е мястото да подчертая, че каквото и да е състоянието на свищовската болницата, а то не е толкова различно от състоянието на много други общински болници, малобройният медицински персонал полага всички необходими грижи. За всеобща радост, много по-голям е процентът на положителните резултати и на излекуваните напълно пациенти, а още по-важен е фактът, че приема на болни не е преустановяван и болницата функционира. Това ми дава повод да изразя моята признателност към всички, които чрез личния си пример, по един или друг начин, заявяват съпричастност, проявяват отговорност и участват реално в това изпитание. Благодаря на онези медици, които не се отказаха да изпълняват призванието си, както и на доброволците, допринасящи със своя труд. Благодаря на добрите хора, дарили средства или консумативи, така необходими в сложната епидемична ситуация. Благодаря на лекарите специалисти, предоставящи ежедневно консултантските си услуги и на болничните заведения, към които пренасочваме тежките случаи въпреки, че при тях ситуацията не е по-лека. Благодаря на министър Ангелов за личната ангажираност и указаната помощ. Не на последно място благодаря на онези млади хора – студентите по медицина, които заявиха своята готовност да продължат по пътя, който са избрали и въпреки своята неопитност, проявяват висок професионализъм и самоотверженост.
Скъпи съграждани,
Изпращаме една тежка и паметна за историята на човечеството година, но изпитанията, на които ни подложи остават пред нас. За съжаление, борбата ще продължи и през следващата година и само от нас зависи, кой ще бъде победител в нея. Историята помни далеч по-страшни времена, което ми дава увереност, че можем да се справим и с това предизвикателство. Трудностите ги понасяме всички – институциите, здравните заведения, образователната и културната система, бизнеса и т.н., което е ясен знак, че трябва да сме солидарни един към друг, да обединим сили и да си помагаме. Както споделих по-рано, на изпитание е нашата зрялост и човечност, а залогът е на възможно най-високата цена – нашият живот. Нека да мислим с грижа за себе си и за хората около нас.

Пожелавам ви здрава, мирна и много по-добра 2021 година!
 
Генчо Генчев
Кмет на община Свищов

 


Ключови думи
Генчо Генчев
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати