Четвъртък, 30 Дек 2021
            
Горна Оряховица Светски

Кристиана Петкова започна нов етап в музикалната си кариера

  21.12.2020 15:56
Кристиана Петкова започна нов етап в музикалната си кариера

Нов етап в музикалната си кариера започна Кристиана Петкова от Горна Оряховица. Кристиана е първокурсничка по международно и европейско право в Хагския университет на приложните науки, но успоредно с това работи с шестима продуценти едновременно, през януари предстои да подпише годишен договор с Дубайската национална телевизия и най-важното – вече сама пише музика.
Кристиана е един от най-разпознаваемите и наложили се гласове от вокалната школа на Аделина Колева и НЧ „Напредък 1869“ в Горна Оряховица.

След като тази година завърши ПГЛПИ „Атанас Буров“, тя замина за Хага. Голямата промяна в живота й обаче не я откъсна от голямата й страст – музиката. Напротив – днес момичето доказва, че двете на пръв поглед несъвместими занимания – изкуството и правните науки, са мисия възможна.
С всеки от продуцентите Кристиана Петкова работи по различни проекти, в различни стилове. Към този момент най-важни са й два от тях – един в стил регетон и един в R&B. В най-скоро време те ще бъдат пуснати за масовата публика.
Но не и преди да ги направим перфектни. На това ме научи Аделина Колева – ако нещо не е изпипано докрай, да не го представям, разказва Кристиана.
През януари догодина тя ще подпише договор с Дубайската национална телевизия. Избрана е от един от продуцентите си – сириеца Shax, да е сред три момичета, на които медията всеки месец ще възлага работата по детски песни. Понякога ще й задават темата, друг път ще очакват от нея изцяло авторски проект.
Странно е, нещо съвсем ново е за мен, но е предизвикателство, което ме вълнува истински, признава Кристиана.


Горнооряховчанката получава шанса да работи за Дубайската телевизия покрай приятели. В Хага тя попада в артистична среда, в която бъдещи прависти, инженери и представители на още ред други престижни професии се занимават с изкуство. Един пее, друг рисува, трети танцува... Болшинството са прависти, които правят музика. Така тя се запознава с Shax и нещата поемат в правилната посока.
Освен всичко, Кристиана записва вокали към арабски парчета, записва и в стил френчкор, пуска се в рокаджийската стилистика, прави колаборации с хип-хоп артисти...
В университета в Хага срещнах хора с по-голям от моя опит, хора, които знаят накъде трябва да се движат нещата, но и такива като мен. Има момчета и момичета от държави от САЩ до Африка.

Взаимно се учим, помагаме си, като разпространяваме проектите си. Обменяме опит, идеи, преживявания. Въпреки това не спирам да се консултирам с Аделина Колева. Постоянно й изпращам мои неща, тя ме съветва, окуражава, но и критикува, когато съм го заслужила, обективна е Кристиана.
Всъщност за Хага тя заминава с нагласата предимно да учи. Преди отпътуването била наясно, че там се иска пълно отдаване на учебниците и вероятно пренебрегване на музиката. Но нещата се оказали не точно така.
Много ми харесва начинът, по който върви всичко, харесват ми възможностите да работя по нови проекти, да се подготвям за юрист, но и да се развивам като артист. Тук, в България, средата ми беше по-скоро поп, докато там попаднах в R&B. Това ми позволява да опитвам нови неща, дава нови възможности за гласа ми, нови възможности на твореца в мен като цяло, признава Кристиана. И допълва, че й харесва дори прекомерната ангажираност – било с правото, било с музиката.  
Кристиана е от прозорливите млади хора, които знаят, че никога не е излишно да имаш солидна професия. Затова прави така, че всичко да върви успоредно. Помага й фактът, че в известна степен професията на адвоката и професията на певеца се припокриват.
И двамата са на сцена, работят с хора. Опитът ми като изпълнител много ми помага в обучението по право. Не се притеснявам да питам, да търся помощ, да говоря пред хора, да споря, не се притеснявам от другите, не се срамувам да изказвам мнението си, обяснява Кристиана. Може да ви се струва алогично, но много хора на изкуството записват право, допълва още тя.
В момента Кристиана си е в Горна Оряховица. Отдала се е на пълна почивка сред семейството и приятелите си. В Нидерландия ще се върне в началото на януари, ако пандемията не осуети плановете. Ще използва времето в България да се успокои и да подреди нещата в главата си.
Един ден ще се върна за постоянно в България. Но преди това искам да натрупам опит, който да й дам, казва още Кристиана Петкова.


Ключови думи
Кристиана Петкова Аделина Колева
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати