Неделя, 14 Мар 2021
            
Горна Оряховица Общество

Росица Христова, учител по математика в СУ „Георги Измирлиев” за дистанционното обучение: Най-бързо се учиш да плуваш, като те хвърлят в дълбоки води

  11.12.2020 18:48
Росица Христова, учител по математика в СУ „Георги Измирлиев” за дистанционното обучение: Най-бързо се учиш да плуваш, като те хвърлят в дълбоки води

Математиката е трудна наука. Не е за всеки и по всяко време. Особено за обучение в електронна среда от разстояние, какъвто е строго фиксираният термин. Но когато колегите учители са отдадени на работата си, новите предизвикателства са вдъхновение за тях. И не само.... Споделяме, почти без „редакторска“ намеса, впечатленията на учителя по математика от СУ „Георги Измирлиев“ Росица Иванова - Христова. А към нейните размисли прибавяме и снимки, показващи и доказващи, че математиката просвещава, вдъхновява и се приближава дори до ... изкуството! Колегите от другите методически обединения също споделят написаното от г-жа Христова. Интересното в случая е, че математик излива душата си толкова вдъхновено и отривисто! И така, струва си да прочетете:

„Предизвикателство, наречено „дистанционно обучение”

Казват, че най-бързо се учиш да плуваш, когато те хвърлят в дълбокото. Не умея да плувам, но трябваше да се гмурна в дълбоките води на преподаване в електронна среда. Наистина беше като дълбок и бурен водовъртеж. Учиш нещата в движение, проба-грешка, проба-получи се.... Вълнуващо и странно.

Който работи с хора, ще разбере колко е трудно, когато нямаш пряк контакт с аудиторията си. В класната стая е достатъчен един поглед, прошумоляване на разгърната тетрадка, плах поглед в тетрадката на другаря по чин, за да усетиш кой е разбрал и кой се затруднява, кой е в клас, но духом се рее някъде другаде.

Усилията, които полагаме всички - ученици и учители - са по-големи и разнородни. Майстори-фотографи станаха и тези, които не се интересуваха от фотография. Всички разбраха, че електронните устройства могат много други неща, освен да ни свързват с приятели и познати. Математиката е трудна за повечето ученици, но никой от тях не предполагаше колко ще обогати умението си да се изразява. Защо ли? Задачите, които решаваме, споделяме на екран и всеки, който  представя решение, трябва да го продиктува, използвайки понятията и правилния изказ на математическите изрази. Вярвам, че се справяме. Понякога не много успешно, друг път перфектно, но както се казва: ”Това са рисковете на живото предаване.”

Надявам се, че скоро ще бъдем заедно в класните стаи, защото ми липсват смехът, творческият шум, споровете, усмивките!“

Росица Иванова – Христова, учител по математика


Ключови думи
СУ ГЕорги Измирлиев математика Росица Христова
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати