Събота, 21 Май 2022
            
Велико Търново Общество

Разкази на ученички от Гимназията по туризъм са включени в сборник за съдбите на българските Праведници на света

  07.12.2020 11:28
Разкази на ученички от Гимназията по туризъм са включени в сборник за съдбите на българските Праведници на света

Красимира Георгиева и Иванета Пейкова от Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“ във Велико Търново са сред авторите на уникален сборник с разкази за съдбите на 20-те български Праведници на света. Сборникът излезе преди броени дни. Той е единствената по рода си книга, която събира на едно място житейските съдби на достойни българи, удостоени с огромното признание от Мемориалния комплекс „Яд Вашем“ в Йерусалим.
Тези наши сънародници са написали със смелостта си част от величавата история на България – спасяването на българските евреи от Холокоста. Заради подвига си те са удостоени с най-високото звание – „Праведници на народите на света“.
Заглавието на изданието е „Аз съм един от тях – българските праведници на света“. Сборникът съдържа 27 разказа, написани от младежи – ученици и студенти, участници в Седмия национален литературен младежки конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“, на Центъра за еврейско-българско сътрудничество /ЦЕБС/ „Алеф“.
В литературната надпревара участваха над 150 младежи от цялата страна. Те отвориха една от най-мрачните страници на човешката история - годините на Втората световна война. В тази жестока епоха младежите откриха най-достойните примери на човеколюбие и доказаха, че историята за най-страшния човешки геноцид и спасителите все още не е разказана напълно. Младежите са направили ценни изследвания, открили са малко познати факти, създали са увлекателни художествени разкази за живота на 20-те българи, намерили място в Храма на Праведниците в Израел. Най-добрите разкази, отличени от журито на конкурса, са включени в сборника.
Това е третото издание на Център „Алеф“, което съдържа наградени младежки творби от литературния конкурс „Който спаси един човешки живот, спасява цяла вселена“. През 2018 г. едноименен сборник събра всички наградени есета от първите пет литературни надпревари, а през миналата година излезе от печат сборникът с разкази „Да обичаш, въпреки....“.
Сборникът „Аз съм един от тях – българските праведници на света“ е ценно образователно и историческо помагало. Той ще бъде разпространен в читалища, обществени и училищни библиотеки. Може да бъде намерен и в офиса на Център „Алеф“ на адрес: Бургас, пл. Баба Ганка № 4, ет.4, сайт http://alef-bg.org/. Издава се със съдействието на НССЕИВ към Министерски съвет.


Ключови думи
ПГТ "Д-р Васил Берон" Праведници на света
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати