Събота, 13 Мар 2021
            
Общество

Ученици от Велико Търново и Горна Оряховица са сред победителите в Международния конкурс „С очите си видях бедата“

  07.12.2020 09:54
Ученици от Велико Търново и Горна Оряховица са сред победителите в Международния конкурс „С очите си видях бедата“

Творбите на трима млади художници от област Велико Търново са сред отличените в тазгодишното издание на Международния конкурс за детска рисунка „С очите си видях бедата“. Конкурсът е посветен на Международния ден на доброволеца 5 декември, а тази година до финалния етап достигнаха близо 300 рисунки на деца от цялата страна.
11-годишният Тодор Петров от СУ „Вичо Грънчаров“ в Горна Оряховица бе класиран на I място във II възрастова група. Също I място, но в III възрастова група, зае 18-годишният Момчил Енчев от ПГАСГ „Ангел Попов“ във Велико Търново. 16-годишната Ани Еросалимова от същата гимназия е с поощрителна награда в III възрастова група.
И тази година оценяването на рисунките бе извършено в три категории, всяка от които в три възрастови групи. Журито, съставено от представители на Националния дворец на децата, Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров” – София и ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, оцени творбите на младите художници и реши да награди 27 от тях.
Конкурсът за детска рисунка „С очите си видях бедата” се провежда за първи път през 2002 г. Четири години по-късно проявата прераства в международна и се реализира под егидата на Секретариата на Частичното споразумение за големите рискове към Съвета на Европа. Конкурсът, обявен за добра практика, реализирана от страната ни, се организира от ГД „Пожарна безопасност и защита на населението“, Министерството на образованието и науката и Националният дворец на децата.
Победителите ще получат наградите си чрез куриер, поради усложнената епидемиологична обстановка. При възможност и при подходящ повод, рамкираните и подготвени за изложба рисунки ще бъдат експонирани публично./ сн. ГДПБЗН


Ключови думи
С очите си видях бедата СУ "Вичо Грънчаров" ПГАСГ "Ангел Попов"
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати