Вторник, 27 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Други

Как да останете активни, когато залите за спорт са затворени, показва Спортен център „Блуминг”

  05.12.2020 12:45
Как да останете активни, когато залите за спорт са затворени, показва Спортен център „Блуминг”

Хората, свикнали с физическа активност, ще са най-потърпевши от частичния локдаун, наложен в край на ноември. Затворени са фитнес салоните и спортните зали и на практика тренировките са възможни само за професионални спортисти. За всички останали принудителното обездвижване води до редица косвени щети от вируса – включително обостряне на други заболявания, проблеми с теглото и емоционални и психически затруднения.

В този момент Спортен център „Блуминг” започва мисия да провокира хората да се движат, дори когато не могат да посещават залите. Идеята е да се помогне на хората, свикнали с движение, но и най-вече да се провокират децата към повече активност. Именно децата ще са най-ощетени в този период, заради дистанционното обучение, което ги приковава към монитора в продължение на 6-7 часа дневно и липсата на контакти с връстниците им. Затова се обръщаме към родителите: карайте децата си да се движат. Независимо дали ще следвате нашите програми, или ще намерите свой начин, но не позволявайте животът им да преминава само пред компютъра, споделя своята теза създателката на „Блуминг” Елеонора Маркова.

Още преди затварянето екипът на фитнеса започна да споделя на страницата си във Фейсбук упражнения и съвети за здравословен режим на хранене и движение. Те ще продължат да се публикуват всеки ден и са напълно безплатни и със свободен достъп. Пускат се и лайфове с тренировки. Съветите и упражненията са насочени към целите семейства и основната им цел е да провокират хората към движение и правилно отношение към храненето.

В същото време са създадени и две нови затворени групи, които ще бъдат платени. Те са предназначени за редовно спортуващите, за които прекъсването на изградените навици води до сериозен стрес. В групите ще се публикуват предварително заснети тренировки. Идеята е групите максимално да заместят редовните занимания преди затварянето. Затова те повтарят седмичната схемата на тренировки в залата и ще се пускат дори в същите часове, в които са били реалните занимания.

Първата група се води от Жанета Богомилова, която ще пуска пет дни в седмицата онлайн тренировки по табата, йога и пилатес. Заниманията по табата, като най-тежка физическа тренировка, ще бъдат три пъти седмично, като ще се редува с по-разпускащите сеанси по йога и пилатес. Като бонус към всяка тренировка Жанета предлага и 15-минутна програма за разтягане на гърба.

Втората група е кардио фитнес и ще се води от Елеонора Маркова и инструктора по зумба Пламен Сано. Програмата включва 20 минути кардио чрез зумба и 20 минути упражнения за цялото тяло, включващи елементи от табата, йога, пилатес и др.

Цената на една тренировка е 2 лева, а месечният абонамент е 25 лева. Напълно безплатни са всички лайфове, упражнения и съвети, които се споделят в отворените групи на инструкторите или в страницата на „Блуминг”.

Искаме хората да не загубят навика си да тренират или поне да се движат. Ако успеем да привлечем и нови последователи на активния и здравословен живот, ще е чудесно. Всички ние искаме да сме заедно в залата, защото заниманията са не само физическо, но и емоционално разтоварване и общуване. Но засега единственият начин да бъдем заедно е чрез Фейсбук, коментираха Елеонора Маркова и Жанета Богомилова.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Спортен център Блуминг Елеонора Маркова Жанета Богомилова Пламен Сано фитнес онлайн
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати