Петък, 30 Сеп 2022
            
Горна Оряховица Икономика

В Горна Оряховица обмислят увеличаване на такса смет

  04.12.2020 14:23
В Горна Оряховица обмислят увеличаване на такса смет

Предложение за увеличаване на такса смет през 2021 г. ще внесе общинската администрация за обсъждане в ОбС. Решението ще трябва да се вземе на последната сесия за тази година в края на декември. На този етап се предлага повишаване на промилите пропорционално и за граждани и фирми, като увеличението е с близо 20%.

Такса смет не е променяна от края на 2016 г., когато имаше един ръст от средно 10% и промилите в град Горна Оряховица станаха 4,3 за граждани и 6,5 за фирми. От тогава минималната работна заплата се е вдигнала два пъти. Голямата част от работещите в системата на чистотата са на минимална заплата, така че всяка една промяна при нея се отразява и на разходите за издържане на дейността. Това е основният мотив при внасяне на предложението за увеличаване на таксата.

Такса смет е най-голямото перо в местните приходи, но може да се използва само за дейностите по почистване и поддържане на паркове, алеи и депа за отпадъци. Тя е от трудно събираемите налози и на практика Общината има поне 1 милион вземания, които никога няма да получи от фалирали фирми и фирми в ликвидация. Не са малко и гражданите, които не се издължават навреме, въпреки непрекъснато нарастващия брой на делата срещу нередовни длъжници.

Заедно с предложението за вдигане на промилите общинските съветници ще имат възможност да разгледат и анализ за дейността през последната година. През 2020 г. дейностите по сметосъбиране и почистване в Горна Оряховица бяха разделени. За „Клийнър” остана събирането и извозването на сметта, а почистването на улици, площади и паркове, както и зимното поддържане, бе дадено на Общинското предприятие „Пътна инфраструктура и озеленяване”. Анализът още не е готов, но е ясно, че разходите не са много по-различни от тези, които са били миналата година, когато цялата дейност е била дадена на фирмата. В никакъв случай не е неизгодно за Общината. Още повече, че услугата сега е очевидно по-добра – градът е по-добре почистен. Ако не беше кредитът, който изплащаме заради закупуването на доста техника, необходима за общинското предприятие, вероятно и разходите щяха да са по-малко в сравнение с предишните години, коментира зам. кметът Николай Георгиев.

Предложението ще бъде внесено в ОбС вероятно следващата седмица и ще бъде разпределено по комисиите за предварително обсъждане. Какво ще решат съветниците, ще се разбере в края на декември.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
такса смет повишаване данъци ОбС
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати